Samen met

Met camper en hond op pad; waar let je op?

Een koel plekje onder de camper.

Het is zomervakantie in de regio Noord en gelukkig kunnen we gewoon op reis. In de coronaperiode hebben veel mensen een hond in huis genomen en ook de verkoop van campers nam een grote vlucht. Maar hoe neem je je hond op een fijne manier mee in de camper?
Lees meer over
Franeker Courant

Verhuisdieren weet hier alles over. Deze landelijke stichting herplaatst voornamelijk honden en katten, die om wat voor reden dan ook niet meer bij hun baasje kunnen blijven, zonder tussenkomst van een asiel. Naast deze bemiddeling tussen particulieren geeft Verhuisdieren voorlichting over (het houden van) huisdieren. Met de vakantie op komst vertellen ze onder meer over hoe je je hond op een veilige en prettige manier kunt meenemen als je met de camper op stap gaat.

Sommige honden houden van uitdaging, zijn snel verveeld en vinden het altijd een feest om een nieuw gebied te ontdekken, stelt de stichting. Deze extraverte dieren vinden het waarschijnlijk erg leuk om mee te gaan op avontuur.

Is jouw hond introvert en gehecht aan voorspelbaarheid en regelmaat, dan is een camperavontuur voor je hond best een uitdaging. Het kan wat meer tijd en energie kosten voordat je hond op z’n gemak is. Waar kun je op letten?

Probeer je hond al vaak mee te nemen als je de camper gaat schoonmaken of inrichten. Creëer een fijn plekje voor hem om alvast te wennen aan de nieuwe ruimte. Geef hem iets lekkers, zodat hij de plek met iets leuks gaan associëren.

Vervoer je hond veilig, dus in een bench of aan een gordel met tuigje. Een hond los in de camper is echt levensgevaarlijk; als je hard moet remmen, vliegt je hond de hele camper door met ernstige gevolgen. Daarbij is het in veel Europese landen verplicht je hond vast te vervoeren.

Vaccinneer je hond met de vereiste inentingen die gelden in het land waar je naartoe gaat. Rabiës is sowieso verplicht, maar per land kunnen de eisen verschillen. Zorg ook dat je een EHBO-setje bij je hebt met betadine voor kleine wondjes en een tekentang.

Houd altijd het weer in de gaten. Een camper is ook een auto en wordt snel heel warm. Je hond achterlaten in de camper als het warmer dan 18 graden is, gaat dus niet. Belangrijk om je dat te realiseren bij het plannen van je activiteiten. Zorg voor een goede koelmat als je naar warme oorden gaat; honden kunnen snel oververhit raken. Een koel plekje onder de camper is ook fijn. Neem daarvoor een lange lijn mee.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu