Samen met

Koninklijke Tichelaar opent deuren oude aardewerkfabriek voor publiek tijdens Open Atelier Makkum

De oude Tichelaarfabriek wordt tijdelijk omgebouwd tot Open Atelier. Foto Koninklijke Tichelaar

Van 13 augustus tot eind september wordt de oude Tichelaarfabriek tijdelijk omgebouwd tot Open Atelier, ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum van Koninklijke Tichelaar.
Lees meer over
Franeker Courant

De fabriek huisvest in deze periode drie artists in residence die de mogelijkheden verkennen van het verwerken van reststoffen in keramiek. De voormalige locatie van de aardewerkfabriek aan de Turfmarkt 65 in Makkum, wordt ingericht als een toegankelijke werkplaats waar bezoekers 450 jaar kennis en ambacht kunnen zien, voelen en ruiken.

De oude aardewerkfabriek huisvest in deze periode drie designstudio’s die in samenwerking met twee ambachtsmannen en oud-medewerkers van Koninklijke Tichelaar, nieuwe duurzame ontwerptechnieken ontwikkelen die Tichelaar in de toekomst kan toepassen.

Drie projecten

Het project Linking Elements van studio Humade onderzoekt of het mogelijk is om gevelproducten te maken van gebaggerd zeeslib met als doel het verduurzamen van de keramische industrie. Studio Kirstie van Noort & Studio Lotte de Raadt verkennen de mogelijkheden van restmateriaal ‘ijzerwater’ dat vrijkomt tijdens de productie van drinkwater. Dit ijzerwater kan gebruikt worden als pigment voor prachtige rood-paarse kleuren keramiek. Het derde onderzoeksproject wordt uitgevoerd door LabAir, zij ontwikkelen porseleinen servies met een glazuur op basis van fijnstof (smogware), waarbij bewustwording van de huidige luchtkwaliteit centraal staat.

In de aangrenzende ruimtes wordt het actuele designverhaal in een historische context geplaatst: foto’s van innovaties uit het verleden, verhalen over Tichelaar, historisch filmmateriaal, beelden van recente projecten en innovaties en interviews met oud-medewerkers en betrokkenen van de fabriek.

Het Open Atelier is gratis toegankelijk voor publiek en woensdag tot en met zaterdag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur, van 13 augustus t/m 30 september. Meer informatie is te vinden op www.frysktichelwurk.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu