Samen met

Ilse Oelbers exposeert in Hannemahuis

Het beeld Benthe van Ilse Oelbers. Foto Arthur Smeets

Gemeentemuseum het Hannemahuis toont van 10 juli tot en met 2 oktober 2022 beelden van Ilse Oelbers.
Lees meer over
Franeker Courant

Jarenlang maakte Ilse Oelbers houten scheepssier, maar het bloed kroop uiteindelijk richting beeldhouwkunst. Het levert fraaie en intrigerende beelden op. Soms werkt Oelbers nog in hout, bijvoorbeeld bij het paardenhoofd van Winner, maar sinds 2010 geeft zij de voorkeur aan brons. Zij maakt haar beelden in de sfeervolle studio aan de Harlinger Noorderhaven.

Naast kleine, intieme portretten, maakt Oelbers ook bronzen in groot formaat, zoals Legacy of Love. Zij boetseert haar werken in klei en de bronsgieter tovert haar modellen om in bronzen beelden. Is bij veel beeldhouwers het boetseerproces nog zichtbaar in het eindresultaat, Oelbers werkt haar beelden heel glad af, zodat alleen de uitdrukking van een gezicht of de houding van een figuur domineert. Veel van haar collega’s die in klei/brons werken, werken van binnen naar buiten. Door steeds een laagje toe te voegen ontstaat een figuur met de benodigde accenten. Ilse werkt andersom, meer als een houtsnijder of een beeldhouwer die in marmer werkt. Zij zet het beeld heel grof op en gaat daarna ‘afpellen’, net zolang tot het beeld naar haar zin is. Tekeningen en schetsen gebruikt zij niet; die zitten in haar hoofd. Door ze vervolgens zorgvuldig te patineren en hierin ook te variëren, ontstaan fraaie beelden, elk met zijn eigen uitstraling.

Onderwerpen dichtbij

De onderwerpen vindt zij soms in haar directe omgeving, zoals een portret van haar dochter Benthe, maar vaak ook pikt zij de inspiratie op buiten haar atelier of woonkamer, waarbij mensen in allerlei hoedanigheden leidend zijn. Integriteit en intimiteit zijn haar uitgangspunten. De bewegingen van dansende figuren gebruikt zij ook graag als inspiratie, zoals te zien is in de beelden Othello en Duende.

Het schilderij Dame met hermelijn, dat de grote meester Leonardo da Vinci in 1489 maakte, heeft Oelbers altijd geïntrigeerd. Het sterke karakter van Cecilia Gallerani, de maîtresse van de hertog van Milaan, die model stond voor dit kunstwerk, sprak Oelbers aan. Aangezien Cecilia een machtige vrouw was, heeft de beeldhouwster dit benadrukt in het forse formaat van het kunstwerk. Resultaat: Legacy of Love. Bepaald geen letterlijke kopie van Da Vinci, dat zou ook aanmatigend zijn, en dat past helemaal niet bij deze beeldhouwster, maar wel een heel eigen versie.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu