Samen met

Excursie naar Friese tramrestanten

Foto Pixabay.com

De Stichting NVBSExcursies houdt 24 september een speurtocht met een oude tram, waarmee ook Franeker wordt aangedaan.
Lees meer over
Franeker Courant

Bijna zeventig jaar lang verzorgde de Nederlandsche Tramwegmaatschappij (NTM) het personen- en goederenvervoer per interlokale tram door Friesland en de aangrenzende delen van Groningen, Drenthe en Overijssel. Op diverse plaatsen is het voormalige netwerk nog zichtbaar in de vorm van stationsgebouwen, fiets- en voetpaden ter vervanging van het spoor en monumentjes in de vorm van andreaskruizen of een herlegde overweg.

De Stichting NVBSExcursies brengt zaterdag 24 september de geschiedenis tot leven tijdens een busrit, waarbij de restanten van het ooit zo uitgebreide NTM-net in een deel van Friesland worden bezocht. De excursie vindt plaats met de Friese streekbus FRAM 1671 van het Nationaal Busmuseum in Hoogezand.

De speurtocht begint bij station Heerenveen om 10.00 uur en voert eerst zuidwestwaarts naar Joure en Lemmer. Vervolgens gaat de rit verder naar Sneek en Bolsward. Via Franeker wordt Leeuwarden bereikt, waar de excursie rond 18.30 uur eindigt. Er wordt twee keer aangelegd voor koffie met gebak (Lemmer) en voor een drankje met bittergarnituur (Arum). Ook staan enkele korte wandelingen op het programma. NTM-kenner Wytze Wijbenga rijdt mee en voorziet de deelnemers onderweg van vele wetenswaardigheden aan de hand van een ‘Speurboekje’ met oude foto’s.

De excursie gaat door en telt nog vrije plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich tot 3 september aanmelden via www.nvbs.com.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu