Samen met

Droom komt uit in Dronryp

Wethouder Kees Arendz en de familie Veerling.

Op een idyllische locatie aan de rand van het dorp met aan de ene kant het Van Harinxmakanaal en aan de andere kant het fietspad naar Leeuwarden, werd de IJstuin zaterdag feestelijk geopend. Helemaal aan het einde van de Ljouwertertrekwei is daarmee in Dronryp de droom werkelijkheid geworden van Gertjan en Mirjam Veerling.
Lees meer over
Franeker Courant

Eigengemaakt ijs wordt kakelvers in de ijssalon verkocht en kan aan één van de picknicktafels in de tuin genuttigd worden. Net als koffie, thee en limonade met zelfgemaakte chocoladetruffels. Maar er is meer en er komt meer, zo vertelt het stel, dat het roer omgooide en na een lange zoektocht in Friesland de ideale plek vond.

Gertjan en Mirjam Veerling vertellen: ,,De ideale locatie vinden is een zoektocht geweest. We woonden in Edam, wilden wel naar het Noorden. Friesland stond hoog op ons lijstje. Hier in Dronryp vonden we waar we al zo lang naar zochten. We zagen een vervallen voormalige kalvermesterij met een asbest dak en veel hekken en kooien, maar we zagen ook de potentie. Bovendien ben je vanuit Dronryp zo richting de Afsluitdijk en zitten onze jongens hier 200 meter verderop op school, ideaal! Het is een flinke klus geweest, en nog, maar het wordt steeds mooier. Het bestemmingsplan moest worden gewijzigd, de gemeente heeft ontzettend meegeholpen en ons erg ondersteund. Mede daardoor konden we vandaag de deuren openen.”

,,We hadden al langer plannen om samen iets te gaan doen. Gertjan maakt bonbons en slagroomtruffels. Al een jaar of acht, negen zijn we plannen aan het maken. Een bed & breakfast, een camping: het hing ook af van wat je uiteindelijk mag op de plek. Het is een combinatie geworden van een ijssalon, een theetuin en een chocoladewinkel met diertjes erbij. We willen nog graag een mooie speelplek voor kinderen realiseren, we hebben om te beginnen een flinke zandbak gegraven naast het terras en willen graag uitbreiden qua speelmogelijkheden voor kinderen, daar gaan we stap voor stap mee verder. Op den duur willen we er ook graag een minicamping bij, alleen voor tentjes, een trekkersveld voor fietsers’’, vertelt Mirjam Veerling.

,,Gertjan stond voorheen met een foodtruck met slagroomtruffels en aardbeien met chocola op foodfestivals. Door corona viel dat stil en kwamen onze plannen in een stroomversnelling. Zelf werk ik als fysiotherapeut in Amsterdam en blijf dat ook doen. We hebben nog geen idee wat we kunnen verwachten en zo zijn we in ieder geval verzekerd van een vast inkomen.’’

IJsmakerij

Gertjan Veerling: ,,De ijssalon is zo goed als af. Het wordt geen ijssalon met rijen bakken met een hele serie smaken. We maken het ijs vers waar de klant bij staat en serveren het rechtstreeks uit de machine. Het is dan minder koud en dat komt de smaak ten goede: het is zachter en romiger. We maken in eerste instantie alleen vanille- en chocolade-ijs. Later komen er misschien nog een wisselende smaak bij en ook sorbetijs. Verder hebben we koffie, thee en limonade tegen normale prijzen, zodat het voor iedereen betaalbaar is. Munt voor de muntthee kan de klant zelf vers knippen.’’

Binnen wordt nog druk geklust. ,,We hebben veel zelf gedaan, eigenlijk alleen de elektra laten doen. Naast de ijssalon en het buitenterrein zijn we bezig binnen-verblijven voor de schapen, geiten en varkens te maken en een timmerwerkplaats te realiseren, want er blijft hier genoeg te doen.’’ Vader Veerling komt geregeld een paar dagen ‘de dijk over’ om het stel een helpende hand te bieden.

De kersverse wethouder Kees Arendz opende zaterdag de feestelijk versierde IJstuin, zijn eerste officiële handeling als wethouder. ,,We starten met vrijdag, zaterdag en zondag. We zijn dan vanaf tien uur open. Op zondag wordt aan het einde van de dag het ijs dat over is in bakken verkocht voor thuis. We willen zo weinig mogelijk verspillen en bewuste keuzes maken. De bekertjes en lepeltjes die we gebruiken voor het ijs, zijn biologisch afbreekbaar. We zijn nog in gesprek met een buurvrouw die heerlijke veganistische taarten maakt, dat sluit goed aan bij ons concept. We zitten hier aan een prachtige fietsroute en hopen dat de knooppuntenroute hier binnenkort ook langs komt. We staan al vermeld in de Theetuinenroute Noardwest Fryslân, we zijn op Facebook te vinden en werken druk aan de website.’’

Ontmoetingsplek

De twee ondernemers vertellen dat ze hartelijk zijn ontvangen in Dronryp. ,,Friezen stug? Niets van gemerkt. We hopen dat we een aanvulling voor het dorp kunnen zijn waar ook de Rypsters graag komen voor een praatje of een kopje koffie. Een gezellige plek die betaalbaar is voor iedereen. De reacties zijn nu al hartverwarmend en overweldigend.’’

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu