Samen met

Agrarische dagen succes: tienduizenden bezoeken de stad

Moeder Ans (links) en dochter Réne Engelsma wagen zich aan de afdaling van de Martinitoren tijdens de Agrarische Dagen.

Het begon woensdagavond op het Raadhuisplein met dans, muziek, rap én een tikkende klok. ,,It wurdt tiid”, sprak burgemeester Marga Waanders. Na twee stille jaren waren de Agrarische Dagen terug van weggeweest, en dat werd uitbundig gevierd.
Lees meer over
Franeker Courant

De vijf dagen die het festijn telde, waren volgestouwd met een gevarieerd programma. Jong en oud, sportief en muzikaal, lekkerbek en koopjesjager: aan iedereen was gedacht.

Met onder meer de Victory Games, de viswedstrijd, de Frouwen Fair, de drukbezochte Vrijmarkt en de Planetarium Sterrenwandeling maakte de organisatie er een feestje van. De maandag erna is voorzitter Jessica Bosch-De Vries nog aan het bijkomen. Met schorre stem - ze maakte dagen die ‘s ochtends vroeg begonnen en niet voor drieën in de nacht afgelopen waren - vertelt ze dat het een ‘fantastische vijf dagen’ waren. ,,Ik zweef nog steeds een beetje.”

Naar schatting kwamen er tussen de 30.000 en 40.000 mensen naar Franeker. ,,Vooral op zaterdag kon je over de koppen lopen”, aldus Bosch-De Vries. Maar ook de seniorenmiddag in de Koornbeurs was stampvol. ,,De eersten stonden al om half 2 op de stoep, anderhalf uur voor aanvang. Het was een ware rollatoropstopping.” De senioren konden onder anderen Ben Kramer horen zingen.

Spectaculair werd het bij de Martinitoren, waar bezoekers abseilend vanaf konden. Ook dit onderdeel was, net als alle andere activiteiten tijdens de Agrarische Dagen, gratis, tot verwondering en instemming van de bezoekers. De oudste abseiler was een dame van 74. ,,Het stond op haar bucketlist.” Zelf ging de voorzitster als laatste de toren af. ,,Ik heb onderweg even goed om me heen gekeken. Een hele ervaring.”

Ondanks een paar nachtelijke opstootjes, vooral na het nodige drankgebruik, spreekt de politie van een rustig festival.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu