Zeulen met digitale zuilen: gemeente Waadhoeke zit in de maag met duur afscheidscadeau

Iemand nog een digitale informatiezuil? Dat vraagt de gemeente Waadhoeke, die in de maag zit met een duur afscheidscadeau van voormalig Franekeradeel.

Kapotte informatiezuil aan de Rijksweg in Herbaijum.

Kapotte informatiezuil aan de Rijksweg in Herbaijum. Foto: Catrinus van der Veen

Een passend afscheidscadeau. Zo omschreef het toenmalige Franekeradeel de zeven digitale informatiezuilen. Aanleiding was de opheffing van de gemeente per ingang van 2018. Het beschikbaar gestelde bedrag: 175.000 euro.

Het doel was een mooi aandenken voor de eigen inwoners. Een bankje en een oplaadpunt moesten dat garanderen. Maar het liep anders. De ene zuil staat al jaren op zwart en de andere zuil is ten prooi gevallen aan vandalisme.

Mislukking

Oorzaak van de mislukking? Onder meer ongelukkig gekozen locaties, denkt fusiegemeente Waadhoeke nu. De informatiepalen staan ver afgelegen van dorpen als Zweins, Firdgum en Sexbierum.

Over het exacte gebruik van de beeldschermen kan beheerder ICIT uit Franeker weinig zeggen, maar de digitale routes zijn in ieder geval nooit vaker geraadpleegd dan een schamele 278 keer.

En dus zit de gemeente Waadhoeke al een tijdje met de digitale zuilen in de maag. Vraag is: wie wil een zuil adopteren? Een onderzoek dat antwoord moest geven op die vraag is nu afgerond.

Keatsmuseum

Eén gegadigde is in ieder geval het Keatsmuseum in Franeker. Dat denkt aan een locatie op het Sjûkelân. Voor toeristen zou het nu moeilijk te begrijpen zijn wat het verhaal is achter het grasveld met de twee torens in het centrum van de stad. Een digitale zuil kan dat probleem verhelpen.

Belangstelling is er ook in Sint Annaparochie (voormalige gemeente het Bildt). Beoogde locatie is de Van Harenskerk, waar meesterschilder Rembrandt van Rijn trouwde met Saskia van Uylenburgh. Een digitale zuil biedt kansen om dat verhaal te vertellen aan inwoners en scholieren, zo denkt ondernemersvereniging St. Anna Vooruit.

Probleem is wel het onderhoud. Beide belangstellenden willen graag de informatie op de zuil regelen. Maar kosten voor het onderhoud van zowel de behuizing als de software komen wat hen betreft nog steeds voor rekening van de gemeente.

De gemeente Waadhoeke wil juist af van de zuilen. Dit ‘vanwege de simpele reden dat ook de gemeente kritisch moet kijken naar de beschikbare budgetten.’

Geen draagvlak

Meer belangstellenden zijn er voorlopig niet. Duidelijk is dat voor de huidige locaties in ieder geval geen draagvlak is bij de dorpsbelangen. Dorpsbelang Herbaijum noemt de informatiezuilen in gesprekken met de gemeente zelfs ‘achterhaald’. ‘Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon’.

ICIT geeft een andere verklaring voor het snelle verval van de informatiezuilen. Het Franeker ict-bedrijf wijst erop dat van te voren nooit afspraken zijn gemaakt over het beheer van de zuilen. Niemand voelde zich verantwoordelijk. ‘Bij de lancering van het zuilenproject is eenmalig content geplaatst. Hierna is dit niet meer vernieuwd.’

Hoe dan ook, geïnteresseerden kunnen zich nog tot 1 juli 2022 bij de gemeente Waadhoeke melden. De mogelijkheden zijn meer dan alleen statische informatie, benadrukt ICIT. Voor een euro of 500 kan een zuil ook nog geluid afspelen. En: ‘De zuil kan ook interactief ingezet worden, bijvoorbeeld door games voor kinderen te plaatsen.’

In de verkoop

Na 1 juli 2022 gaan de resterende zuilen in elk geval in de verkoop. Wat dat moet opleveren? ICIT verwacht voor de gemeente een opbrengst van tussen de 1500 en 2500 euro per zuil.

Veel is dat niet. Alleen al de kosten voor de reparatie van een glasplaat in Herbaijum worden geschat op 3000 euro. Voor onvoorziene kosten stelt de gemeente Waadhoeke bovendien nog eens 52.000 euro beschikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke