Waadhoeke zet informatiezuilen uit

Het gemeentehuis van Waadhoeke in Franeker.

Het gemeentehuis van Waadhoeke in Franeker. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het afscheidscadeau van de voormalige gemeente Franekeradeel aan de inwoners, zeven informatiezuilen, is geen succes. Opvolger Waadhoeke zette de zuilen uit.
Lees meer over
Waadhoeke

De zeven informatiezuilen die het afscheidscadeau van de voormalige gemeente Franekeradeel vormden, staan sinds december 2019 uit. De PC’s zijn uit de zuilen verwijderd. De opvolger van Franekeradeel, de gemeente Waadhoeke, schrijft ontevreden te zijn over het gebruik en beheer van de zuilen. Het gebruik wordt ,,minimaal’’ genoemd.

Franekeradeel stelde in 2017 175.000 euro beschikbaar voor het afscheidscadeau. Het idee was via de zuilen informatie te geven over nieuws, agenda-activiteiten, weersverwachtingen en fiets- en wandelroutes. Deze informatie raakte snel verouderd. Alleen het nieuws en de agenda konden makkelijk aangepast worden, maar voor de overige informatie moesten de computers uit de zuilen worden gehaald.

Als gevolg daarvan kwamen er klachten. Ook was er sprake van vandalisme. Herstel kostte 10.000 euro. De gemeente constateert verder dat de zuilen niet op logische plekken staan en de doelgroep niet helder is. De bedenkers ervan zagen het als service naar de inwoners, maar toeristen hebben er meer aan. Waadhoeke onderzoekt nu waar de zuilen moeten staan en voor welke doelgroep ze moeten dienen.