Waadhoeke stemt weifelend in met nieuwe koers Empatec

Strandschoonmaak door Empatec in Offingawier. De sociale werkvoorziening staat onder financiële druk. FOTO ARCHIEF Foto: niels de vries

Het was met schroom en de nodige twijfel, maar ook Waadhoeke schaarde zich donderdagavond achter de nieuwe koers voor werkleerwerkbedrijf Empatec.
Lees meer over
Waadhoeke

Súdwest-Fryslân ging al akkoord en De Fryske Marren zei ja. Donderdagavond was het aan de raad van Waadhoeke om te beslissen over het veelbesproken keuzedocument over de toekomst van Empatec. De sociale werkvoorziening heeft het na de invoering van de Participatieweg financieel zwaar. Er komt minder geld van het rijk en de sociale werkplaats is gesloten, omdat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt als het kan bij reguliere werkgevers aan de slag moeten.

CDA, VVD en ChristenUnie probeerden met een amendement meer grip te krijgen op de financiën en de bedrijfsvoering van Empatec. Het bedrijfsplan moet passen binnen de huidige financiële kaders, bepleitte Cda’er Anton Wijkhuijs. En de financiële gevolgen voor de ze participerende gemeenten moet over meerdere jaren duidelijk in beeld worden gebracht. De partijen zijn voorzichtig geworden door de financiele malaise die vorig jaar als een konijn uit de hoge hoed kwam. Door de ondoorzichtige bestuursstructuur bleek opeens dat Empatec een financieel gat had van 5 miljoen euro.

Carte blanche

VVD’er Joke Osinga wil nu daarom niet zomaar ,,carte blanche” geven. ,,We stellen financiële en beleidsmatige kaders zodat we toekomstgericht en adequaat verder kunnen met Empatec.”

Voor Gemeentebelangen is dat niet genoeg. Die zijn fel tegen het voorstel. Anita Mast noemde het ,,wollig, onduidelijk en onvolledig.” ,,Je weet niet waarmee je instemt en wat de gevolgen zijn.” Haar partij wil eerst een gedegen bedrijfsplan zien met een financiële onderbouwing voordat ze ergens mee instemt.

Schroom

Wethouder Boukje Tol probeerde de schroom weg te halen. Nu niet instemmen betekent dat er geen kaders worden gesteld met alle financiële consequenties van dien, zei ze. ,,Dan ligt er geen bedrijfsplan. Dat is nou juist nodig om grip op de financiën en het bedrijfsmodel te krijgen. ,,Niet langer uitstellen, anders krijgen we straks weer een liquiditeitsprobleem en wordt er weer gevraagd om geld. Dat wil niemand meer.”

De wethouder stelde dat de raad zeker zeggenschap heeft. Ze gaat over het budget voor de verschillende groepen mensen. Ook het bedrijfsplan wordt niet blind ingevoerd. Ook daarover kunnen de partijen eerst iets vinden. ,,Met dit document krijgt de raad juist weer het stuur in handen.”

Het amendement werd verworpen, het voorstel aangenomen met 17 stemmen voor en 8 tegen.

Nieuws

Meest gelezen