Waadhoeke hoopt haveloze Black Horse aan te sporen tot actie

Het verwaarloosde café en zalencentrum Black Horse in Menaam is verkocht, wordt verbouwd en biedt straks ruimte aan acht tot tien wooneenheden. Foto: Catrinus van der Veen

Voormalige café Black Horse aan de Dyksterbuorren in Menaam is bouwvallig en takelt in rap tempo verder af. Waadhoeke hoopt de eigenaar aan te sporen de verwaarloosde boel aan te pakken.

VVD’er Andries Magré wilde donderdagavond in de raadsvergadering van Waadhoeke weten of de gemeente niet wat kan ondernemen. ,,Wat eens het kloppende hart was, is nu de steenpuist van Menaam”, stelde het raadslid.

Wethouder Nel Haarsma stoort zich ook aan de staat van het pand waarvan de goten los hangen en de ramen zijn dichtgetimmerd. Zeker ook omdat het een dissonant is naast het voormalige gemeentehuis van Menameradiel dat door zorgorganisatie Kwadrantgroep is omgebouwd tot appartementen. ,,Wy soenen der graach feroaring yn bringe.”

Appartementen

De gemeente heeft contact gezocht met de eigenaar. Die had plannen om vier appartementen te bouwen in het voormalige café. Maar dat idee blijkt moeilijk rond te krijgen, aldus Haarsma.

Ingrijpen op grond van veiligheid kan niet, zegt de wethouder. ,,Hoe it der útsjocht is wol yn striid mei welstand, mar der is gjin sprake fan ynstoarting.” Ze hoopt met een gesprek de eigenaar te kunnen porren om in actie te komen. ,,We sille sjen of we him ferliede kinne om mei in plan te kommen. Dan sille we sjen wat we betsjutte kinne, miskyn mei subsydzjes.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke