Voor het eerst sinds 1226 staan Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar (en dat is ook in het Eise Eisinga Planetarium te zien)

De samenstand van Jupiter (rechts) en Saturnus. FOTO COMBI HOMMEMA

Het kwam sinds de dertiende eeuw niet meer voor, tot maandagavond om 17 uur. Dan bereiken de planeten Jupiter en Saturnus de kortste afstand tot elkaar. In het Eise Eisinga Planetarium Franeker bootsen ze die situatie na.
Lees meer over
Waadhoeke

De twee planeten bewegen zich sinds vorig jaar naar elkaar toe. Op de kortste dag bereikt dat een climax. Kanttekening is uiteraard dat het om een schijnbare samenstand gaat. In werkelijkheid bevinden ze zich honderden miljoenen kilometers van elkaar.

Jupiter draait in zo’n 12 jaar rond de zon, Saturnus doet er bijna 30 jaar over. Een gewone samenstand vindt elke 20 jaar plaats, pas in 2080 staan de planeten weer zo dicht als maandag het geval is.

Wie een glimp op wil vangen, kijkt tussen 17 en 18 uur het beste naar het zuidwesten. De samenstand vindt ook in het Eise Eisinga Planetarium plaats. In het model dat Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 in zijn woonkamer bouwde, bewegen alle hemellichamen volgens werkelijkheid. Elke dag geeft zijn model de actuele situatie weer. Zo is ook de nauwe samenstand van Jupiter en Saturnus aan het plafond te zien.

Nieuws

menu