Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf tussen Sint Annaparochie en Berltsum: 21.000 kippen geruimd

FOTO ANP

De vleeskuikenstal van de maatschap Kolkman op de grens van Sint Annaparochie en Berltsum is getroffen door vogelgriep. Het ruimen is maandagmiddag begonnen.
Lees meer over
Waadhoeke

Kolkman is in de eerste plaats melkveehouder, maar houdt als nevenactiviteit 21.000 vleeskuikens. Volgens het ministerie van Landbouw zijn die kippen waarschijnlijk getroffen door een hoogpathogene variant van de vogelgriep. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is maandagmiddag begonnen met het ruimen van de dieren.

De Kolkmans zijn gevestigd aan de Súdhoekstermiddelweg tussen Sint Annaparochie en Berlstum. In een straal van 3 kilometer rondom het bedrijf zitten geen andere kippenboeren. In een straal van 10 kilometer zijn het er dertien. De vleeskuikenstal ligt op zo’n 8 kilometer van de Waddenkust, waar eerder honderden wilde vogels bezweken aan de ziekte.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de vogelgriep in Friesland huishoudt onder vleeskuikens. Eerder ging het steeds om leghennen of eenden. Bij de maatschap Kroondijk aan de Marnedijk tussen Witmarsum en Schettens moesten eind november 90.000 vleeskuikens geruimd worden.

Nieuws

menu