Vier jaar trekken aan glasvezel levert niets op: 'Het viel rauw op ons dak'

Fiber ziet af van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Waadhoeke. De dorpen Schingen/Slappeterp zien vier jaar hard werken verloren gaan.

Aanleg van glasvezel bij Dronryp.

Aanleg van glasvezel bij Dronryp. FOTO AISE VAN BEETS

Vlak voor de jaarwisseling maakte DELTA Fiber (voorheen DFMopGlas/Glasvezel buitenaf) bekend af te zien van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Waadhoeke alsmede een aantal kleine dorpen, voornamelijk onder de A31, maar ook in Schingen/Slappeterp dat er vlak boven ligt. Als reden voert het bedrijf aan dat het niet gelooft in de aanleg van dubbele glasvezelnetwerken. Omdat Kabelnoord in deze regio al begonnen is met het netwerk, is dat voor DELTA Fiber reden af te haken.

,,Het viel rauw op ons dak’’, laat Hans Vermeulen, secretaris van Dorpsbelang Schingen/Slappeterp, weten. Hij is er nog steeds ,,giftig’’ over. ,,Vier jaar lang hebben wij hier keihard aan getrokken. Op een gegeven moment werden we angstig en ongeduldig. Steeds meldde DELTA Fiber dat we ons geen zorgen hoefden te maken.’’

'Vier jaar lang hebben wij hier keihard aan getrokken'

DELTA Fiber zegt tot het laatst gerekend te hebben om de zaak rond te kunnen krijgen, maar zonder de rendabele adressen die Kabelnoord van glasvezel voorziet, bleek dit niet mogelijk. Daarna is bekeken of een deel uitgevoerd kon worden. Ook hier moest het bedrijf van afzien.

Vermeulen denkt dat er nu ,,een lange weg te gaan is’’ voor de dorpen over snel internet beschikken. ,,We moeten een provider vinden die gebruik wil maken van de hoofdstructuur van Kabelnoord of bij Kabelnoord te rade gaan.’’

Directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord staat open voor een gesprek. ,,Maar ze kunnen niet meer in het huidige project meedoen. Er ligt een duidelijke opdracht aan de aannemer. Daar gaan we niet meer in prutsen.’’ Wel wil het bedrijf bekijken of van de overgebleven adressen een rendabel project te maken valt. ,,Dan helpt het natuurlijk als wij daar met ons hoofdnetwerk al vlakbij liggen.’’

Dat Kabelnoord opnieuw moet graven in gebieden waar het de boel nu ook open legt, is een uitzondering, denkt Geelhoed. ,,Mogelijk komen we op een paar plekken weer terug.’’

Blessum stapte net op tijd over. Waren er eerst drie gegadigden voor Kabelnoord en koos de rest voor DELTA Fiber, de onzekerheid over deze aanbieder maakte dat twintig adressen voor Kabelnoord kozen, ook al zijn de tarieven hoger.

'De provincie had veel meer de regie moeten nemen'

Inwoners van Waadhoeke konden zelf kiezen toen Kabelnoord en DFMopGlas zich als gegadigden meldden. De provincie Fryslân bemoeide zich wel met de aanleg van de witte gebieden maar liet het verder over aan de marktwerking. ,,De provincie had veel meer de regie moeten nemen’’, stelt Vermeulen.

Hij neemt het de gemeente Waadhoeke ook kwalijk dat die zich afzijdig hield. Wethouder Caroline de Pee stelt dat de gemeente zich niet kon mengen in de strijd tussen de twee aanbieders. ,,Misschien kan de politiek nu wel iets voor ons doen’’, hoopt Vermeulen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke