Tot negen maanden cel geëist tegen verdachten van geweld op festival Vrouwenparochie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot negen maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen drie mannen die worden verdacht van het mishandelen van Jelle en Wander de Haan uit Vrouwenparochie. De 27-jarige tweelingbroers werden eind mei 2018 mishandeld bij het festival Frou Rock in hun woonplaats.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Justitie zei gisteren bij de rechtbank in Leeuwarden dat de aanval van de drie verdachten, twee broers uit Vrouwenparochie (32 en 29 jaar) en een vriend van hen uit Stiens (31), een onterechte wraakactie was. De man uit Stiens dacht dat de tweeling verantwoordelijk was voor een aanval op zijn broer. Die mishandeling zou hebben plaatsgevonden bij het Súdhoekster Beachfestival in Bitgummole dat de jongens organiseerden. Het bleek achteraf een vergissing. De broers waren niet bij die zaak betrokken.

Maar dat wisten de verdachten toen nog niet. Die gingen volgens het OM blindelings af op de ,,bos krullen’’ van de slachtoffers. ,,Een bos krullen. Meer leek niet nodig om Wander en Jelle in elkaar te slaan’’, zei officier van justitie Annemieke Kemkers.

Verdachten gingen ‘als beesten’ tekeer

Slachtoffer Wander werd naar eigen zeggen achtereenvolgens eerst door een, daarna door een andere verdachte aangesproken. Een van hen zei dat ,,hij heus wel wist wat er was’’, verklaarde Wander bij de politie. ,,Het klonk heel dreigend. Ik wilde nuchter blijven - ik vertrouwde het niet.’’

Het wantrouwen bleek zeker niet onterecht. Met fors geweld werden de jongens geslagen en geschopt, zeggen ooggetuigen. ,,Als beesten’’ gingen de verdachten volgens getuigen tekeer. Eerst werd Wander gepakt en toen Jelle zijn broer wilde helpen, was ook hij de sigaar. Getuigen zagen dat een van de verdachten Jelle bij zijn haar vastpakte en met zijn hoofd tegen de bar sloeg.

Anderen zagen dat een verdachte zich aan een bar omhoog trok en dat hij een van de twee broers heeft getrapt. ,,Onschuldigen zijn slachtoffer geworden’’, zei officier Kemkers. ,,Dat ze zonder iets te checken over zijn gegaan tot het plegen van zulk zwaar geweld neem ik ze zeer kwalijk.’’

Een impulsactie

Na de mishandeling hoorde een getuige een van de mannen aan de anderen vragen: ,,Is het goed gegaan?’’ De ander antwoordde daarop volgens de getuige: ,,Ja, we hebben ze.’’ Weer een andere getuige zegt dat de 29-jarige verdachte uit Vrouwenparochie na afloop tegen haar riep: ,,Het is al klaar. Payback time .’’ Onzin, zei de man bij de rechtbank. ,,Ik praat nooit Engels. Ik weet niet eens hoe je het schrijft.’’

Ook volgens de man uit Stiens was het geen doordachte actie. ,,Het was een impulsactie dat ik op hem afliep.’’ Hij was degene wiens broer zou zijn mishandeld door de tweeling. Met de mishandeling van Jelle had hij naar eigen zeggen niets te maken en van schoppen was geen sprake. ,,Waarom zeggen die getuigen steeds ‘schoppen’? Hebben ze dat afgesproken?’’, vroeg de 32-jarige verdachte uit Vrouwenparochie de rechtbank.

Slachtoffer: ‘Wy sjogge altyd oer it skouder’

De tweelingbroers verklaarden bij de rechtbank dat ze dachten dat ze dood zouden gaan. Hun veiligheidsgevoel is twee jaar na het incident ver te zoeken, vertelden ze tijdens hun slachtofferverklaring.

,,Al mei al is ús gefoel foar feilichheid fuort’’, zei Wander bij de rechtbank. ,,Wy sjogge altyd oer it skouder.’’ Beide slachtoffers klagen over nog steeds aanhoudende klachten, zoals hoofdpijnen die ze eerder niet hadden. ,,No noch binne der dagen by dat ik hiel bot pine holle ha’’, zei Jelle.

Advocaat Ronald Spoelstra, die de slachtoffers bijstaat, vroeg voor zijn cliënten duizenden euro’s schadevergoeding. Voor Wander 3500 euro smartengeld en voor Jelle 7500 euro smartengeld. Ook de vrouw van Jelle moet wat Spoelstra betreft schadevergoeding krijgen: 2500 euro aan shockschade, omdat zij de mishandeling voor haar ogen zag gebeuren. Voor Jelle vroeg de advocaat bovendien nog eens bijna 50.000 euro aan schadevergoeding, omdat hij door de mishandeling minder kon werken voor het veehoudersbedrijf dat hij met zijn ouders heeft.

De negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk is voor de man uit Stiens. Hij is volgens het OM schuldig aan de mishandeling van beide slachtoffers. Tegen de andere verdachten eiste het OM acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Zij zouden alleen Jelle hebben mishandeld. Justitie wil daarnaast een straat- en contactverbod.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke