'Sommigen zijn net kikkertjes': Franeker heeft eerste spa voor baby's

In Franeker opende de eerste Baby Spa van Friesland, Sparkle. Je kunt er je baby volledig laten ontspannen in water dat vrij is van chemicaliën.

Een huilende baby? Dominique Scheper heeft het amper meegemaakt in de eerste Baby Spa Sparkle, die zij begin 2019 opende in Groningen. Iris Kleefstra ging er met haar drie maanden oude zoontje heen. ,,Hij had toen nog één nachtvoeding. Dat was na het drijven in het badje afgelopen. Hij sliep voortaan door.’’

Kleefstra, die zich specialiseerde in kinder- en babyfotografie, wist vanaf dat moment wat ze wilde. Nu heeft ze in een winkelpand in Franeker twee diepe badjes staan waarin baby’s kunnen floaten.

De kleintjes krijgen een gecertificeerde band om hun nekje. Het hoofdje blijft boven water, wat daaronder gebeurt, is bij elke baby anders. ,,Sommigen gaan op hun buikje liggen. Dan zijn het net kikkertjes’’, vertelt Scheper, terwijl de acht weken oude Ninthe Klok uit Berltsum in het badje drijft. Zij houdt zich gestrekt, haar beentjes maken zwembewegingen.

‘Ze was zo relaxed’

Moeder Klaske Terpstra is er voor de tweede keer. ,,Ik vond het vooral heel leuk om haar zo te zien. Ze was zo relaxed. En heel erg hongerig en slaperig na afloop.’’ Kleefstra kan dat bevestigen. Sommige baby’s slapen al als ze na het badje op het aankleedkussen de kleertjes aankrijgen.

'Ze was zo relaxed'

Wie een afspraak maakt, krijgt een privébehandeling. Het tweede badje is er voor tweelingen of voor het geval twee bekenden met een baby dit samen willen beleven. Altijd krijgt het kindje eerst een massage. Dat mag de moeder of vader zelf doen. Kleefstra staat ernaast met een babypop en doet het voor. In de ruimte is het altijd boven de 23 graden. Het water zit tussen de 35 en 37 graden. ,,Daardoor hebben ze het gevoel weer gewichtsloos in de baarmoeder te drijven.’’

Focus op gezondheid

De voorbereiding van Scheper was grondig voor ze in Groningen open ging. ,,Ik heb 2,5 jaar onderzoek gedaan en ben ervoor naar Australië geweest.’’ Kleefstra volgde een cursus bij haar. Zo weten beide vrouwen goed aan te voelen wanneer het genoeg is voor hun badgastje. Langer dan twintig minuten houdt een baby het zeker niet vol. Een afspraak duurt meestal ruim een uur en kost 65 euro.

Het initiatief valt goed in de Instagram-wereld waarin we nu leven, weet Scheper. ,,Jonge, hippe ouders willen graag een belevenis met hun kindje en dat vastleggen voor later.’’ Maar het gaat haar niet om het wellness-moment. ,,Baby’s met gezondheidsklachten hebben er baat bij. Kindjes met nekproblemen door een vacuümpomp, prematuur geborenen, maar ook met krampjes, overstrekking of refluxklachten. Wij focussen op de gezondheid.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Video
Instagram