Sluiting spoorwegovergangen Waadhoeke doorkruist historische routes, die worden omgelegd

Een ,,niet actief beveiligde'' spoorwegovergang. FOTO ARCHIEF LC

De sluiting van onveilige spoorwegovergangen door ProRail doorkruist historische routes in de gemeente Waadhoeke. Ze worden omgelegd.
Lees meer over
Waadhoeke

Twee historische paden bij Deinum en Wjelsryp moeten deels omgelegd worden omdat de onbeveiligde spoorwegovergangen op deze fiets- en wandelroutes dicht gaan. De niet met bellen en lichten beveiligde overgangen horen tot de 180 ,,niet actief beveiligde overgangen’’ die ProRail sluit, zegt woordvoerder Aldert Baas.

In Waadhoeke gaat het om de oude kerkenpaden van Deinum via Blessum naar Hilaard en het pad van Wjelsryp naar Tsjeppenbûr. In overleg met de gemeente is naar alternatieven gezocht. Die zijn gevonden door de paden om te leiden via spoorbruggen. Wandelaars en fietsers hoeven de brug niet op, maar kunnen via een vlonderbrug onder de brug door. Zo’n brug ligt ook onder het Weidumerhout in het Swette-fietspad.

De kosten van omlegging worden voor de helft betaald door ProRail, de provincie en de gemeente betalen ieder 25 procent. Met grondeigenaren is in principe overeenstemming bereikt, meldt de gemeente Waadhoeke. ProRail saneert de huidige overgangen.

Nieuws

menu