Schoolbeheer als bij een woningcorporatie in Waadhoeke

Waadhoeke oriënteert zich op nieuwe vormen van het financieren van onderwijshuisvesting. Onder andere via de Stichting Maatschappelijk Vastgoed.

Onder andere de AMS in Franeker is aan nieuwbouw toe FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Onder andere de AMS in Franeker is aan nieuwbouw toe FOTO CATRINUS VAN DER VEEN Foto: Catrinus van der Veen

Deze stichting in Alkmaar – inmiddels ruim elf jaar actief – presenteerde dinsdag haar werkwijze in het kernteam onderwijs van de gemeente Waadhoeke. Donald van der Veen legde namens de stichting uit dat ze werken als een woningcorporatie.

Een gemeente die met Maatschappelijk Vastgoed in zee gaat, moet een beheersstichting oprichten. Die zorgt voor inning van huur van de nieuwe gebouwen die de stichting energieneutraal neerzet. De schoolgebouwen krijgen een bodemenergiesysteem en zonnepanelen, waardoor levering van warmte, koude, lucht en licht verzekerd is op een duurzame manier.

Scholen blijven baas in eigen huis, verzekerde Van der Veen. De Stichting is bezig met acht nieuwbouwprojecten in het land. Het moet wel gaan om oppervlaktes van meer dan 1500 vierkante meter. ,,Wij ontzorgen scholen bij alles rond financiering en realisatie van een nieuw gebouw’’, aldus Van der Veen.

Om de stichting haar werk te laten doen, moeten scholen wel hun zogenaamde MI-vergoeding inleggen. Dat is het geld dat ze krijgen voor onderhoud, energie en onderhoudsbeheer. De gemeente moet de aanvullende kosten bijleggen. Gemiddeld zijn gemeenten daardoor 20 procent goedkoper uit dan via de traditionele methode.

Wethouder Nel Haarsma lichtte toe dat het niet zeker is dat Waadhoeke met Maatschappelijk Vastgoed in zee gaat. Ze heeft de stichting hun werkwijze ook laten presenteren in het onderwijsveld en die wilde net als de raad weten welke aanbieders er nog meer zijn.

Haarsma wil samen met het onderwijsveld een en ander uitzoeken. ,,Dan wordt duidelijk welke aanbieder we kiezen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke