Restauranteigenaar wil restaurant gebruiken als supermarkt: 'Ik wil niet tegen de wet in gaan, ik onderzoek gewoon opties'

Corné van de Erve, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland in Friesland en eigenaar van Lokaal op Hatsum. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

,,Als horeca zijn wij al maanden gesloten en we worden niet echt 100 procent gecompenseerd. Toen zeiden we: ‘Laten we kijken of we onze ruimte kunnen verhuren als supermarkt’. Verhuren mag volgens de noodverordening. En er mogen ook mensen binnen zijn. Zij mogen alleen niks eten”, zegt Corné van de Erve, eigenaar van restaurant Lokaal op Hatsum in Dronryp.
Lees meer over
Waadhoeke

De bedoeling is dat lokale ondernemers en boeren een plaats kunnen huren in het restaurant en zo hun producten kunnen verkopen. Een aantal ondernemers heeft al interesse getoond. ,,Zij wilden wel met mij praten. Ik doe dit ook omdat ik maatschappelijk betrokken wil zijn. Sommige dorpen hebben geen supermarkt meer, dan zouden wij als horecabedrijf die functie in kunnen vullen. Daar wordt de leefbaarheid op het platteland ook alleen maar beter van.”

‘Ik onderzoek opties’

Van de Erve, tevens voorzitter van de afdeling Koninklijke Horeca Nederland in Friesland, onderzoekt nog of het echt allemaal kan. Een supermarkt is een ander bedrijf dan een horecaonderneming. ,,Ik wil ook niet tegen de wet in gaan of de volksgezondheid in gevaar brengen, ik onderzoek gewoon opties. Ik weet dat ik de ruimte mag verhuren. Dat mag bij wijze ook aan een journalist, dat je hier gaat zitten schrijven. Verhuren aan lokale ondernemers en boeren kan dan ook.”

Lokaal op Hatsum kondigde aan om zaterdag open te willen gaan. ,,Ik ben ondernemer, ik ga liever gisteren dan vandaag open. Of het allemaal gaat lukken, moeten we zien. Het is nu even wachten op groen licht van de gemeente. Zij lezen ook de krant, dus ik verwacht wel een reactie.”

Nieuws

menu