Rembrandt trouwde in Sint Annaparochie, maar daar zijn weinig sporen van te vinden. Het dorp wil daar verandering in brengen: 'We gaan Saskia en Rembrandt hier weer laten leven'

Een beeldje en een dichte kerk. Daarmee moeten Rembrandtfans het doen als ze een bezoekje brengen aan de plek waar de wereldberoemde schilder trouwde met zijn Saskia. Sint Annaparochie wil het paar weer laten leven.

In 2006, het vierhonderdste geboortejaar van Rembrandt, werd zijn huwelijk met Saskia nagespeeld in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

In 2006, het vierhonderdste geboortejaar van Rembrandt, werd zijn huwelijk met Saskia nagespeeld in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie. FOTO NIELS WESTRA

Wie nu in Sint Annaparochie op zoek gaat naar sporen van Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh is gauw klaar. In het hart van het dorp staat natuurlijk de imposante Van Harenskerk, de opvolger van het godshuis waar het beroemde paar elkaar in 1634 het jawoord gaf. Maar die zit vaker op slot dan dat hij open is.

En buiten voor de kerk staat een bronzen beeld van de schilder en zijn echtgenote. Maar dat is het dan ook zo’n beetje als het om tastbare herinneringen gaat aan de wereldberoemde kunstenaar en zijn Friese vrouw.

Dat moet anders, vinden ze in Sint Annaparochie. Zoals het Brabantse dorp Nuenen de andere fameuze schilder Vincent van Gogh claimt, zo wil Sint Anna Rembrandt en Saskia omarmen. Het verhaal vertellen van de link met het Bildt en meeliften op de bekendheid van de belangrijkste Hollandse meester.

'We kunnen onszelf ermee op de kaart zetten'

,,Op internet is er wel wat te vinden en er staat hier een beeldje met een bordje. Dat is alles”, zegt John Ynema, voorzitter van ondernemersvereniging St. Anna Vooruit. Terwijl het dorp goud in handen heeft met zo’n beroemdheid. ,,We kunnen onszelf ermee op de kaart zetten.”

Dat weet het dorp al heel lang, zegt Edwin de Groot. Hij zit in de werkgroep Rembrandt en Saskia op het Bildt, een commissie vanuit de ondernemersvereniging en dorpsbelang. Het waren niet de dorpelingen die zaten te slapen, maar de gemeente. ,,We hebben jarenlang geen medewerking gekregen van gemeente het Bildt.”

14 jaar mee bezig

Ze konden trekken en sleuren en met de mooiste plannen komen, er gebeurde nooit wat, zegt De Groot. ,,Al veertien jaar ben ik er mee bezig.” Nu de gemeente is opgegaan in het nieuwe Waadhoeke gaan deuren open die eerder potdicht leken. ,,We mogen meepraten over toerisme en er wordt gezien dat hier kansen liggen. We kunnen eindelijk wat op poten zetten.”

Burgemeester en wethouders besloten onlangs 6250 euro aan subsidie te geven aan de werkgroep. Geld dat ze kunnen gebruiken voor het schrijven van een professioneel uitvoeringsplan. ,,We kunnen een erkend bureau aan het werk zetten zodat we kans maken bij grote subsidieverstrekkers”, zegt De Groot opgetogen.

‘We willen écht uitpakken’

Het college schrijft: Het thema ‘Rembrandt en Saskia’ biedt grote kansen voor de promotie van Sint Annaparochie in het bijzonder en de regio in het algemeen. De grote en nog steeds stijgende populariteit van de jaarlijkse Rembrandtmarkt, de komst van ‘min of meer’ spontane bezoekers aan de huwelijksplaats van Rembrandt en Saskia en de toegenomen aandacht voor Rembrandt geven dit ook aan.”

Met de gemeentesteun kunnen De Groot en de werkgroep los. Ze hebben al allemaal ideeën. Rijp en groen door elkaar. Die Rembrandtmarkt, een cultureel festijn dat sinds 2010 wordt georganiseerd, moet worden uitgebreid. En in 2034 - als de bruiloft 400 jaar geleden is - wordt dat gevierd met een groots evenement. ,,Dan willen we écht uitpakken.”

Dan moet de bedachte fiets- en wandelroute er al lang zijn. ,,Er zijn plekken bij het dorp waar Rembrandt schetsen en tekeningen heeft gemaakt”, zegt De Groot. Die wil de werkgroep markeren met een lijst of een frame in het Bildtse land.

Muurschildering

Nog zo’n idee is een grote muurschildering van Saskia, ergens op een gevel in het dorp. Rondleiders kunnen daar bij die afbeelding het verhaal vertellen over haar en haar familie. Ze bracht haar laatste tienerjaren door in Sint Annaparochie in het gezin van haar zuster Hiskia, die getrouwd was met Gerrit van Loo, gemeentesecretaris van het Bildt. Hij werd de wettelijke voogd van zijn schoonzusje die sinds haar twaalfde wees was.

,,Het is de bedoeling om ook iets te doen met de plek waar de familie woonde”, zegt De Groot. De werkgroep heeft een stedenbouwkundig tekenaar aan het werk gezet om een dorpsgezicht te maken van Sint Anne in de tijd van Saskia en Rembrandt.

Zoals Nuenen zijn bezoekers door de ogen van Van Gogh laat kijken, zo moeten Rembrandtfans straks de meester zien en voelen op het Bildt. De Groot: ,,We gaan Saskia en Rembrandt hier weer laten leven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke