Rechter tegen 'perronduwer' Franeker: 'Mislukken is geen optie, maak er wat van'

. ANP

De 19-jarige Leeuwarder die er van wordt verdacht dat hij op 28 juli een andere man van het perron duwde op het treinstation in Franeker, is opnieuw in de fout gegaan tijdens de schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

Vrijdag zou de zaak tegen de Leeuwarder inhoudelijk worden behandeld. Een reclasseringsrapportage die pas donderdagmiddag binnenkwam bij de rechtbank riep echter zo veel vragen op dat de raadkamer besloot de zaak aan te houden. Ook bleek uit informatie van de politie dat de verdachte tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis afgelopen maand herhaaldelijk voor overlast zou hebben gezorgd. Behalve de zware mishandeling op het perron - het slachtoffer hield er een gebroken knieschijf aan over - was de verdachte ook al diefstal, bedreiging en afpersing ten laste gelegd.

De rechtbank vond de nieuwe overlastfeiten niet ernstig genoeg om de schorsing op te heffen. Advocaat Paul Logemann bepleitte - op basis van het reclasseringsadvies - opheffing van het electronisch toezicht, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De verdachte moet de enkelband omhouden. Rechter Klaas Bunk drukte hem op het hart zich de komende tijd te gedragen. ,,Anders zal de officier van justitie niet aarzelen om u terug te sturen naar de gevangenis. Mislukken is geen optie. Maak er wat van, niet zijnde een puinhoop.’’

De komende tijd wil de rechtbank een duidelijk antwoord van de reclassering op de vraag of het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht moet worden toegepast. Ook wil de rechtbank helder in beeld hebben of ambulante of klinische behandeling nodig is. ,,De rechtbank acht zich onvoldoende voorgelicht om nu te komen tot een goede inhoudelijke behandeling’’, stelde Bunk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke