Vergeten pakhuizen, verslofte aardappelschuren en verbouwde beursgebouwen verstopt in de Waadhoeke: 'Jaaaa, ja hier... een pareltje'

De gemeente Waadhoeke showt dit weekend op Open Monumentendag haar turbulente landbouwgeschiedenis met een busrit door de aardappelvelden en bietenakkers langs agrarisch industrieel erfgoed. Wij maakten het tochtje alvast en snoven boerenhistorie bij vergeten pakhuizen, verslofte aardappelschuren en verbouwde beursgebouwen verstopt in de kleidorpen.

De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie, in 1925 gebouwd. Ontworpen in een strakke 'Amsterdamse schoolarchitectuur' door architect Piet de Vries.

De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie, in 1925 gebouwd. Ontworpen in een strakke 'Amsterdamse schoolarchitectuur' door architect Piet de Vries. FOTO MAX POPMA

Lees meer over
Waadhoeke

,,Even kijken, dan moeten we hier rechts en jaaaa, ja hier... een pareltje.” Max Popma kijkt verrukt naar een gevel van een huis aan het Frjentsjerterein in Sexbierum. ,,Dit is niet gebouwd als woning maar als een pakhuis. Graan en aardappelen werden er in opgeslagen. Het is gebouwd in de jaren twintig. Kijk, de hijsbalken en de laadvloeren, alles zit er nog in.”