PC op 4 augustus voor volle tribunes 'in boppeslach'

Een volle bak bij de PC van 2018. FOTO NIELS DE VRIES

De PC op 4 augustus wordt gehouden voor ouderwets volle tribunes. Op It Sjûkelân in Franeker zijn ruim 9000 toeschouwers welkom.

De kaatsliefhebbers moeten wel een vaccinatiebewijs of een recente, negatieve coronatest kunnen overleggen via de zogeheten CoronaCheck-app. Ook als mensen in de zes maanden voor de PC aantoonbaar corona hebben gehad, krijgen ze toegang.

,,Dan hoege minsken harren op it terrein, dat hielendal ôfsluten is, ek net oan de oardel meter ôfstân te hâlden”, zegt woordvoerder Engelien van der Zwaag van de gemeente Waadhoeke. De kaartverkoop voor de PC start op 10 juli.

Een feest in de stad is er niet omdat drukte buiten het afgesloten PC-terrein moet worden voorkomen. In die zin is het nog steeds een sobere PC.

Lokale horeca

De lokale horeca van Franeker krijgt de kans om hapjes en drankjes te verkopen. Een deel van de Voorstraat, als het ware in het verlengde van It Sjûkelân, wordt uitsluitend toegankelijk voor het kaatspubliek. ,,Sa hoopje we mei elkoar in prachtige dei te belibjen”, aldus Van der Zwaag.

Kaatsliefhebbers die naar de PC willen en niet zijn gevaccineerd of recentelijk corona hebben gehad, moeten naar een van de locaties van de Stichting Open Nederland (testenvoortoegang.nl) voor een sneltest. Die locaties zijn in Friesland te vinden in Leeuwarden, Drachten, Harlingen, Sneek en Wolvega. Een testbewijs is veertig uur geldig.

Gemeente en de Permanente Commissie besloten maandagavond dat de PC op woensdag 4 augustus kan doorgaan. Ook de politie, een vertegenwoordiging van de plaatselijke horeca en de veiligheidsregio waren bij het overleg aanwezig.

Vanwege de coronamaatregelen werd als PC-datum eerder ook gedacht aan 15 september, maar door de huidige versoepelingen is zo lang wachten niet meer nodig.

Meedenken

,,In wike as fiif lyn tochten we noch oan allinnich in pear banken om it fjild en maksimaal 500 taskôgers”, zegt PC-voorzitter Ids Hellinga. ,,Dat it no sa kin is in boppeslach dy’t we te tankjen ha oan de ferrommingen, mar ek oan it meitinken fan de gemeente en de feilichheidsregio.”

Vorig jaar ging de PC niet door wegens de coronapandemie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Kaatsen
PC Franeker