Ouders Ried krijgen huis terug: 'genoeg gestraft' voor drugsvondst op slaapkamer zoon

Cocaïne. FOTO ANP

Een ouderpaar uit Ried mag zijn huis in de Hoofdstraat in Ried weer in, bepaalde de voorzieningenrechter van de Raad van State dinsdag.
Lees meer over
Waadhoeke

De woning werd door burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke voor een jaar gesloten na een zware drugsvondst op 20 maart op zolder en op de slaapkamer van hun 35-jarige inwonende zoon. De straatwaarde van de verdovende middelen bedroeg volgens de burgemeester 250.000 euro.

Van het sluitingsbevel zijn tien maanden voorbij. Staatsraad Kees Borman vindt dat de burgemeester voldoende haar spierballen heeft laten zien. Ook criminelen weten dat in het woonhuis van de ouders geen soft- en harddrugs meer worden bewaard. Daarmee heeft de burgemeester haar doel bereikt, vindt de rechter.

De ouders zeiden dinsdag via een videoscherm niets te hebben geweten van de drugs in huis, waaronder 1,9 kilo cocaïne. Op 20 maart viel de politie er binnen. Hun zoon werd meteen opgepakt.

Het pand dat 22 kamers telt en waar het gezin drie bedrijven runt, werd meteen gesloten. De ouders moesten hun heil elders zoeken. Hevig ontdaan stonden ze dinsdag de rechter te woord. Ze beloofden dat ze hun 35-jarige zoon niet meer in de woning laten verblijven.

De burgemeester wil echter dat het ouderpaar het hele sluitingsbevel uitzit. Daar zijn nog bijna twee maanden van over. Hierover dient later dit jaar een bodemprocedure. De burgemeester vindt de partij drugs, die gelieerd zou zijn aan een motorbende, te groot voor een reguliere sluiting van drie maanden. Zij vindt dat de ouders naïef zijn geweest.

De rechtbank Noord-Nederland greep eerder al in en verlaagde het sluitingsbevel met de helft naar een half jaar. De burgemeester is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Zij vroeg dinsdag een voorlopige voorziening.

Dat verzoek is door staatsraad Borman nu afgewezen, wat betekent dat de bewoners meteen weer in hun huis mogen.

Nieuws

menu