Oud-Franeker Jan Prins brengt het kaatsen naar Joure

Jan Prins naast een telegraaf bij Sportclub Joure

Jan Prins (56) uit Joure noemt zichzelf een middelmatig kaatser. Het weerhoudt hem niet om als een ‘kaatszendeling’ de sport in Joure onder de aandacht te brengen. „Het gaat fantastisch. Iedere clinic komen twintig tot dertig personen.”
Lees meer over
Waadhoeke

Het adagium: ‘Een kaatser kun je wel uit Franeker halen, maar het kaatsen haal je niet uit een Franeker’, gaat zeker op voor Jan Prins. De vijftiger is al ruim vijfendertig jaar geen inwoner meer van de stad maar het kaatsvirus heeft zich wél meester van hem gemaakt. De geboren en getogen Franeker kreeg - net als zo’n beetje elke inwoner - het kaatsen thuis met de paplepel ingegoten. „Alhoewel ik ook een periode zaalvoetbal heb gespeeld bij PrinsBouw”, zegt hij.

In zuidelijk Friesland is het andere koek. Daar wordt weinig gekaatst. Maar oude liefde roest niet en samen met een clubje vrienden begon Prins zeven jaar geleden in Joure met kaatsen. Hij was de enige kaatser van de groep en heeft de anderen de kneepjes van het vak geleerd. Dat was geen sinecure. ,,Maar inmiddels heeft niemand meer last van zijn hand bij het opslaan”, lacht Prins.

,,Vaak kwamen mensen langs om te vragen of ze ook mee konden kaatsen”, vertelt hij. ,,Omdat we een vriendengroep zijn, zagen we dat niet zitten. Maar toen vroegen we ons wel af of we misschien niet een club konden beginnen.” Prins besloot samen met drie andere ‘liefhebbers’ de kaatshandschoen op te pakken.

Clinics

,,De komende twee jaar willen we inventariseren of er animo is voor een kaatsclub in Joure”, zegt hij. De bedoeling is om drie verschillende categorieën kaatsers te werven. Bij de jeugd, beginnende senioren en oud-kaatsers. De Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) staat ze met raad en daad bij. ,,De bond is heel enthousiast”, vertelt Prins.

Vanaf mei werden een vijftal clinics gegeven op de sportvelden van Sc Joure. Prins: „De animo overtrof al onze verwachtingen.” Naast de clinics werden ook wedstrijden gespeeld door de ervaren kaatsers. Aankomende zondag is de laatste clinic van het jaar. „In 2022 zetten we weer een nieuwe stap”, zegt Prins. „Er is minder hulp vanuit de KNKB, dus moeten we meer op eigen benen gaan staan.” Een opgave die ze in Joure met vertrouwen tegemoet zien.

Nieuws

Meest gelezen