Opgeknapte fietstunnel bij Marsum: 'Van en voor iedereen'

Burgemeester Waanders was zaterdag bij de opening, evenals kunstenaars Rudi Stuve (met overal) en Roy Schreuder (rode pet). Foto: Joachim de Ruijter

De Dotingatunnel bij Marsum: lange tijd was het een grijs en grauw geheel, gevoelig voor bekladding. Dat is nu verleden tijd. Met input vanuit het dorp werden de muren van de fietstunnel onder handen genomen door professionele graffitikunstenaars. Zaterdag werd het resultaat getoond.
Lees meer over
Waadhoeke

,,Ik ben heel trots op het resultaat. Ik had niet kunnen bedenken dat het zo zou eindigen”, zegt Iris Slikker van Jeugdclub Oars. Vanuit die club komt in 2018 -samen met dorpsbelang Marsum- al het initiatief om de fietstunnel aan te pakken, eerst nog met een vrij primitieve opzet. ,,Ik dacht we knallen die muren in een dag wit en dan kunnen de kinderen er tekeningen opmaken”, legt ze het aanvankelijke plan uit.

Opzet breder getrokken

Maar dan komt het besef: daar zal toestemming voor gegeven moeten worden. En wat kost dat eigenlijk, die verf? Daarnaast is er in Franeker een soortgelijk project geweest en de plannen daarvoor belanden bij Slikker. Een koerswijziging is geboren. De opzet wordt breder getrokken. Marsumer kunstenaar Rudi Stuve wordt gestrikt als artistiek leider en de verbinding tussen jong en oud wordt nadrukkelijk gezocht.

Want jongeren uit het dorp mogen meebepalen -en uiteindelijk ook mee verven- wat er op de muren van de fietsdoorgang komt. Zij steken daarvoor hun licht op bij de ouderen uit Marsum. Het plan is om meerdere bijeenkomsten tussen de verschillende generaties te organiseren, maar door corona blijft dit beperkt tot één. Die vond in februari van het vorige jaar plaats in het dorpshuis. ,,Dat was wel heel inspirerend”, kijkt Slikker daarop terug. ,,De kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn langs geweest en konden vragen stellen. De ouderen konden dat heel erg waarderen en wij hebben volop meegeschreven.”

Corona

Maar het project komt even stil te liggen als de eerste coronastorm over Nederland raast. Subsidieverstrekkers zien ook de overmacht in en zijn coulant als de geplande datum niet gehaald wordt. Slikker: ,,Toen hebben we alles opgeschort en later een beetje anders ingevuld.”

,,Het idee was om iets met oud en nieuw te doen. Vroeger en nu. We wilden in het dorpshuis een soort huiskamersfeer creëren, maar corona heeft dat om zeep geholpen”, vult Stuve aan. ,,Daarop hebben de kinderen in hun omgeving gezocht naar een oudere.” Zelf komt hij meerdere malen naar obs De Pôlle om tekst en uitleg te geven over het project.

,,Spreek met iemand die lang in Marsum woont”, legt Slikker de opdracht uit. ,,Opa’s en oma’s of buren zijn gevraagd. Hoe zag het er vroeger uit? Hoe was het op school? Wat deden ze in die tijd? Die ideeën zijn verwerkt in tekeningen.”

Graffiti-artiest

Stuve heeft dan al contact gelegd met graffiti-artiest Roy Schreuder die op zijn beurt een balletje opgooit bij collega Joost Zwanenburg. Het drietal is verantwoordelijk voor de uitvoering. Water en land zijn zichtbaar op de weerszijden van de tunnel. Aan de ene kant een link naar de oude Middelsee, de andere kant verbeeldt het landschap van het voormalige Menaldumadeel.

De kunstenaar liet zich inspireren door een oude kaart uit een boek over de voormalige gemeente. ,,Die kreeg ik van Geert Verf van het dorpsbelang. Hij heeft veel kennis van de geschiedenis. Ik dacht dat de muren andersom moesten, maar ik had de kaart op de kop.”

Uitvoering

Bij de uitvoering gaat dat wel goed. In etappes werkt het drietal vier weken lang aan het kunstwerk. Eerst een basislaag, dan de basiskleuren en daarna de invulling. De grote vogels komen overeen met de verschillende landschappen. Ook zijn er vlakken ingeruimd op de muren. Hierop verschijnen de tekeningen van de kinderen, die door Stuve en Schreuder geschikt zijn gemaakt om op de muur te spuiten. In de meivakantie komen de schoolkinderen helpen. Het geheel wordt afgemaakt met een anti-graffitilaag. Zaterdag was de officiële opening. ,,Ik ben niet zo snel trots op eigen werk, maar hier ben ik vreselijk trots op”, omschrijft Stuve het geheel. ,,Iedereen is laaiend enthousiast.”

Slikker noemt nog een belangrijk resultaat van het project: door het zo breed op te zetten, zou een gevoel van gedeeld eigenaarschap -en daarmee verantwoordelijkheid- moeten ontstaan. ,,Doordat de jeugd meedenkt, wordt het eigen. Er is draagvlak en zeggenschap waardoor ze er zuinig op zijn. We hebben geprobeerd er iets moois van te maken. Voor en van iedereen.”

Nieuws

Meest gelezen