Op Synaeda State in Tzummarum geen heggen op pootjes. Heilien Tonckens laat zien waarom bomen en struiken niet lukraak op boerenerven worden geplant

Waarom staat die ene beuk in de voortuin? Wat was het idee van een rij leilindes langs de gevel en waarom stond de pleats eigenlijk op een eilandje? Bomen en struiken werden niet lukraak op boerenerven geplant. Tuin- en landschapsadviseur Heilien Tonckens laat bij Synaeda State in Tzummarum zien hoe het ooit is bedacht en stuit op verrassingen.

FOTO

FOTO NIELS WESTRA

Lees meer over
Waadhoeke

Ze steekt gracieus en stralend wit boven de weidse akkers uit. Als een elegante oude dame rust ze in het lege landschap. De Waddendijk in de rug, het dorp Tzummarum aan haar voeten. Synaeda State is een pronkje in de winderige kop van Friesland. Al 335 jaar trotseert de kop-hals-rompboerderij weer en wind en moderne gekkigheid.

Een boerenerf is niet zomaar een lapje grond rondom een boerderij. De bomen, struiken en planten hebben vaak een functie en staan met een idee op een bepaalde plek in de grond. Denk maar aan de moestuin, een boomgaard of rij bomen om de wind te vangen. De LC bezoekt deze zomer verschillende boerenerven en bekijkt hoe die oude ideeën waren bedoeld en worden teruggebracht.

Nieuws

menu