Onrust over 'corona-uitbraakje' in Menaam

Onder thuiszorgmedewerkers en huishoudelijke hulpen is onrust over het coronavirus dat heerst onder cliënten en zorgpersoneel in Menaam. Volgens de GGD Fryslân hoeft de omgeving zich geen zorgen te maken.

Orxmastate is een van de appartementencomplexen in Menaam waar een coronabesmetting zou zijn opgedoken.

Orxmastate is een van de appartementencomplexen in Menaam waar een coronabesmetting zou zijn opgedoken. FOTO NIELS DE VRIES

Het coronavirus is al bijna een maand aanwezig in seniorenwoningen en -appartementen rondom het woonzorgcentrum Nij Statelân. In het verpleeghuis Gralda State is volgens de KwadrantGroep (waar Palet en Elkander onder vallen, een van de aanbieders van thuis- en ouderenzorg in het gebied) geen corona vastgesteld, maar wel in omliggende seniorenwoningen en -appartementen waar zelfstandig wonende ouderen thuiszorg krijgen.

Volgens bestuursvoorzitter Jan Maarten Nuijens van de KwadrantGroep zitten op dit moment nog vijf positief geteste zorgmedewerkers thuis en zijn nog vier cliënten besmet. Hoeveel medewerkers en cliënten in totaal positief zijn geweest wil de KwadrantGroep niet zeggen.

Geheimzinnigheid

Cliënten zijn besmet geraakt doordat medewerkers met klachten iets te lang zijn blijven doorwerken, melden bronnen. Volgens Nuijens was dat conform de toen nog geldende RIVM-richtlijnen. Thuiszorgmedewerkers konden zich laten testen zodra ze 24 uur verkoudheidsklachten hadden. ,,We zaten qua richtlijnen in een vaag schemergebied”, zegt Nuijens. De zondag voor Koningsdag, 26 april, is besloten cliënten in Menaam en medewerkers te testen, zegt hij.

Een medewerker die de krant heeft benaderd en anoniem wil blijven, zegt dat er onder de huishoudelijke hulpen en de wijkverpleegkundigen grote onrust is over het virus. Medewerkers zijn bang dat ze kwetsbare cliënten besmetten. Het baart hen grote zorgen dat tegen medewerkers, cliënten en hun familie geheimzinnig wordt gedaan over het coronavirus.

,,Cliënten krijgen te horen dat ze door omstandigheden een andere hulp en thuiszorger krijgen. Waarom daar niet gewoon open over zijn? Dan kan iedereen alert zijn. Als medewerkers krijgen we pas een paar dagen later te horen dat een van onze cliënten het virus heeft. We zijn dan wel een paar dagen blijven doorwerken, terwijl we dus besmet kunnen zijn”, zegt deze bron, die uiteindelijk negatief getest is.

Beleid

Volgens Nuijens houdt de KwadrantGroep zich aan het RIVM-beleid. Zolang medewerkers geen klachten hebben, kunnen ze doorwerken. Wie bij cliënten met het coronavirus langs moet, kan beschikken over alle benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Wijkverpleegkundigen die over zichzelf twijfelen kunnen zich laten testen of een mondneusmasker krijgen. Voor huishoudelijke hulpen geldt dat niet. ,,Zij kunnen op 1,5 meter afstand van cliënten blijven.”

In de omgeving rond Gralda State is het zaterdag heel rustig op straat. De ene buurtbewoner heeft niets gehoord van coronabesmettingen in Menaam, een ander wijst meteen het adres van een patiënt aan. Zorgmedewerkers met rookpauze houden de kaken op elkaar en verwijzen naar de afdeling communicatie.

GGD-woordvoerder Marcel de Jong bevestigt dat er ,,een uitbraakje” is geweest, maar dat de omgeving zich geen zorgen hoeft te maken. Via contactonderzoek wordt iedereen die contact heeft gehad met een coronapatiënt geïnformeerd, zegt hij. Toch zegt de bron, die in contact is geweest met cliënten die later positief bleken te zijn, nooit iets van de GGD gehoord te hebben. ,,Alleen van onze werkgever.”

Verbazing over GGD-cijfers

Deze medewerker verbaast zich over de cijfers van de GGD Fryslân, waaruit blijkt dat het virus in de provincie op zijn retour is. Zo waren er vanwege Covid-19 een week lang geen nieuwe ziekenhuisopnames bij de GGD gemeld en zijn er drie meldingen gemaakt van een overlijden in de gehele maand mei. De bron zegt stellig dat er deze maand twee besmette thuiszorgcliënten uit Menaam zijn overleden, die beiden niet in de statistieken van de GGD voorkomen. De KwadrantGroep wil hierover om privacyredenen geen uitspraken over doen.

GGD-woordvoerder De Jong kan niet uitsluiten dat dit klopt. Voor positief geteste mensen geldt bij Covid-19 een meldplicht, maar niet bij overlijden. Wel wordt ervan uitgegaan dat de meeste overlijdens van bevestigde Covid-19-patiënten worden gemeld – dikwijls gebeurt dat veel later dan de sterfdatum. Ook niet alle opnames zijn bij de GGD bekend, bijvoorbeeld als iemand thuis positief test en pas later naar het ziekenhuis moet. ,,We zijn afhankelijk van wat ons gemeld wordt.”

Nuijens merkt net als de GGD dat het coronavirus momenteel minder aanwezig is in Friesland. Van zes coronaroutes is er afgeschaald naar één. ,,Alleen nog in Menaam, en misschien nog een enkele cliënt elders in de provincie.”

'Het virus gedraagt zich als een killer'

De coronaroute in Menaam werd aanvankelijk gedaan door Het Friese Land, maar omdat alle besmette patiënten cliënt waren van de KwadrantGroep, is die overgedragen, zegt manager zorgbeleid Johanna Rinsma. ,,Wij hebben in de thuiszorg geen besmette cliënten en geen besmette medewerkers in Menaam, ook niet gehad.''

Ze snapt dat er onrust is, ook onder de medewerkers van Het Friese Land. ,,Via onze regiomanager en intranet proberen we ze zo goed mogelijk te informeren. Onze thuiszorgmedewerkers dragen preventief mondkapjes.”

Nuijens durft niet te zeggen dat de uitbraak in Menaam onder controle is. ,,Het virus gedraagt zich als een killer”, waarschuwt hij. ,,Dit is het gevaarlijke wat ik zie, ook landelijk. Heel veel mensen denken: de remmen kunnen weer los, maar we hebben dit virus niet onder controle.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Coronavirus