Nieuwe telecommast Dronryp wordt 5 meter hoger en schuift 55 meter op

Bij Dronryp wordt de zendmast van Vodafone verplaatst. FOTO ANP

Het was even zoeken in Dronryp naar een geschikte plek voor een nieuwe telecommunicatieantenne voor Vodafone. Waadhoeke wil nu vergunning verlenen voor een 37,5 meter hoge mast die 55 meter vanaf de bestaande wordt gebouwd.
Lees meer over
Waadhoeke

Nu staat een antenne van Vodafone op het terrein van FrieslandCampina aan It Heech in Dronryp. Maar de telefoonmast voldoet niet meer aan de eisen en moet worden vervangen, zegt het telecommunicatiebedrijf. De zuivelcoöperatie wil het gevaarte echter niet langer op het erf hebben en weigert het opstalrecht te verlengen. Hierdoor moet een nieuwe locatie bij het dorp worden gevonden. Geen gemakkelijke zoektocht.

Dicht bij bebouwing

Er is gekeken naar het terrein van de pluimveeslachterij, maar die wil geen overeenkomst sluiten met de provider om toekomstige herontwikkeling niet in de weg te zitten. Een locatie aan de Strjitwei is bekeken, maar ook daarvoor gaf de eigenaar geen toestemming. En dan was er nog een locatie aan het Tichelwurk. De gemeente vindt dit geen goed idee omdat de antenne dan te dicht op de bebouwing komt te staan.

Dekking

Uiteindelijk is een perceel nabij It Heech geselecteerd en geschikt bevonden om de dekking van het telefoonnet te waarborgen. De grondeigenaar heeft ingestemd met een recht van opstal met de provider. Ook de gemeente vindt deze plek, 55 meter verwijderd van de bestaande mast, vanuit stedenbouwkundig perspectief het beste.

Vodafone heeft alle adressen in een straal van 400 meter vanaf de mast geïnformeerd met een brief. Hierop zijn bij de gemeente geen reacties binnengekomen.

Nieuws

Meest gelezen