NAVO bewaakt Nederlands luchtruim nu de radar in Wier is uitgezet

NAVO-bondgenoten moeten bijspringen nu de Defensieradar in Wier is uitgezet. Bevriende landen bewaken een deel van het Nederlandse luchtruim en houden ‘s nachts een oogje in het zeil tegen indringers.

Eind november kwamen de problemen aan het licht met de nieuwe Smart-L-radar van Defensie.

Eind november kwamen de problemen aan het licht met de nieuwe Smart-L-radar van Defensie. FOTO ARCHIEF CATRINUS VAN DER VEEN

De situatie duurt tot april, hoopt het ministerie van Defensie. Dan moet de nieuwe radar zijn werk weer kunnen doen.

De radar in Wier bestrijkt het noordelijk luchtruim inclusief het Nederlandse deel van de Noordzee. Het nieuwe systeem, dat eind vorig jaar is geplaatst, maakt teveel lawaai en zorgt in het dorp voor verstoringen van schotelantennes, flikkerende (buiten-)lampen en wifisignalen. Daarom is de radar tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends uitgezet.

Defensie meldt niet welke NAVO-bondgenoot Nederland ’s nachts te hulp springt. Duitsland of Denemarken zijn het meest waarschijnlijk. Volgens het ministerie had Nederland de NAVO-hulp al achter de hand omdat de nieuw geplaatste radar in Wier eerst moest worden getest.

Onderzoek naar overlast

Afgelopen week is Defensie samen met Thales, de fabrikant van de radar, begonnen met een onderzoek naar de overlast in het dorp. Testen in Wier moeten uitwijzen waar het brommende geluid en de verstoring van de elektrische apparatuur vandaan komt. Defensie spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van ,,een proces met de hoogste prioriteit’’.

Ondanks hulp van de NAVO-bondgenoten is het Nederlandse luchtruim de komende weken matig bewaakt, zo blijkt. De oude radar in Nieuw Milligen kan een deel van het luchtruim bestrijken en radarbeelden van NAVO-bondgenoten een ander deel, maar hierdoor wordt het verlies aan radardekking slechts ,,gedeeltelijk gecompenseerd’’. ,,Tezamen is dit onvoldoende om aan de NAVO-eisen omtrent luchtruimbewaking te voldoen.’’

De PVV spreekt bij monde van Tweede Kamerlid Sietse Fritsma van ,,een zeer zorgwekkende stand van zaken’’. Fritsma heeft zijn twijfels of de problemen in april al zijn opgelost. Defensie meldde het dorp dat de testen doorgaan tot 26 maart en dat het enkele maanden kan duren voor er een definitieve oplossing is gevonden.

Erg vervelend probleem

De radar staat 600 meter van de bebouwde kom, schrijft staatssecretaris Barbara Visser. Zij spreekt van ,,een erg vervelend probleem’’ voor de omgeving en stelt dat eind november de eerste problemen aan het licht kwamen.

Op 5 februari vorig jaar kreeg Defensie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een vergunning voor het plaatsen van de nieuwe radar in Wier. Bij de aanvraag zaten geluidsrapportages die waren opgesteld door TNO. Daarin was, aldus de staatssecretaris, aannemelijk gemaakt dat de installatie aan de geluidsnormen ‘zou kunnen voldoen’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke