Marten Palstra (66) zwaait na 50 jaar af bij Lodewijk Mode in Franeker: ‘De cirkel is rond’

Het is aftellen geblazen voor modeadviseur Marten Palstra (66). Dinsdag 3 augustus is zijn laatste werkdag bij Lodewijk Mode voor Mannen in Franeker. Dan komt een einde aan een dienstverband van precies 50 jaar. ,,De cirkel is rond.”

Marten Palstra neemt op 3 augustus, na 50 dienstjaren, afscheid van Lodewijk Mode in Franeker.

Marten Palstra neemt op 3 augustus, na 50 dienstjaren, afscheid van Lodewijk Mode in Franeker.

Of hij nog weet hoe hij een halve eeuw geleden binnen kwam bij de modezaak? ,,Ja, nog heel goed. Ik werkte daarvoor bij boer Post in Sexbierum. Ik wilde sparen voor een nieuwe bandrecorder, want muziek is alles voor mij”, zet hij uiteen. ,,Het was niet het mooiste werk, want ik had een hekel aan vieze handen, maar nood breekt wet.”

Wat hij niet weet is dat zijn moeder (,,zij was ook gek van kleding”) ondertussen een balletje opgooit bij Wiltje Lodewijks, de grondlegger van de modezaak. ,,Zij ging daar naartoe voor een paar sokken en vroeg hem of hij niet wat werk voor mij had.”

3 augustus 1971

Dat blijkt het geval. De dan 16-jarige Marten kan aan de slag. Het is 3 augustus 1971 als hij het pand aan de Voorstraat binnenstapt voor zijn eerste werkdag. ,,Ik wist niet of ik het leuk zou vinden, maar ik dacht: ik ga er maar heen”, herhaalt hij zijn gedachten van toen. ,,Om een lang verhaal kort te maken: ik ben er nooit meer weg gegaan.”

Hij begint zijn loopbaan met het vouwen van dozen voor kostuums en het op maat en kleur hangen van kleding, maar hij merkt het vertrouwen van zijn werkgever en langzaam bouwt hij zijn verantwoordelijkheden uit.

Hij volgt de lagere -en middelbare detailhandelsschool en haalt zijn textielbrevet. ,,Dan heb je een bepaalde basis.”

Vele veranderingen

In die vijf decennia die volgen maakt hij vele mode-veranderingen door en ook de winkel zelf ziet hij in oppervlakte vier keer zo groot worden tot de 900 vierkante meter die het nu is. ,,Er is heel wat gebeurd in die tijd”, vat hij voor het gemak maar samen. ,,Maar ik heb altijd een vooruitstrevende werkgever gehad en ik vond het ook altijd leuk om me te verdiepen in die veranderingen.” Wiltje Lodewijks wordt opgevolgd door Tjerk en inmiddels staat met Wilfred de derde generatie Lodewijks aan het roer.

Als modeadviseur krijgt Marten regelmatig te maken met de ‘mijn man wil nooit passen-klant’. Het is de kunst om ook hem van een goed advies te voorzien. Bij binnenkomst ‘scant’ hij de klanten al. In zijn hoofd neemt hij de maten al op. Een automatisme. ,,Ik zeg vaak waarom ik denk dat iets wel of niet goed zou passen. Dat schept een bepaald vertrouwen. Ik heb het altijd ontzettend leuk gevonden om met mensen om te gaan.”

‘Kan er een boek over schrijven’

Hij springt in zijn gedachten van herinnering naar herinnering. ,,Ik kan er wel een boek over schrijven. Soms denk ik wel eens: waar zijn die vijftig jaren gebleven? Dat is een goed teken.”

Een anekdote die hij nog eens graag vertelt gaat over de levering van een aantal leren jassen met bontkraag, bedoeld voor de wintercollectie. Het is in de jaren negentig, hartje zomer, snikheet. ,,Ik heb nou wat moois binnen gekregen”, vertelt hij een bekende van ‘m die als klant aanwezig is. Hij overtuigt hem de jas te passen. ,,Maar je moet er ook even een trui onder doen.” ,,Het zit wel erg lekker”, is de reactie die hij toegespeeld krijgt. ,,Hij heeft ‘m gekocht, en de trui ook.”

En daar blijft het niet bij. Als de toenmalig eigenaar Tjerk Lodewijks de volgende dag vraag waar toch die nieuwe leren jassen zijn gebleven, antwoordt Marten triomfantelijk: ,,Uitverkocht.”

,,Je merkt dat ik enthousiast ben”, meldt hij ten overvloede. ,,Maar ik zal klanten nooit het gevoel geven dat ze iets moeten kopen. Ik vind het leuk om advies te geven. Mijn werk is eigenlijk altijd mijn hobby geweest.”

Roeping

Het is een soort fingerspitzengefühl . ,,Dat is niet te leren”, stelt Marten. ,,Het is mijn roeping geweest. Geen dag is gelijk, iedere klant is er één. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Dat komt ook door de fantastische collega’s die ik heb. We hebben een hecht team. Met elkaar hebben we de zaak groot gemaakt.”

,,En ik ben in al die jaren wel een paar keer de wereld rondgelopen”, berekent hij het aantal kilometers dat hij heeft afgelegd op de winkelvloer.

Zijn naderende adieu blijft niet onopgemerkt. Hij wordt bedolven onder de bedankjes. ,,Ik kreeg laatst nog een berichtje van iemand. Die stuurde een foto van het kostuum dat hij 50 jaar geleden heeft gekocht. Dat soort berichten is heel fijn.”

Bang voor een zwart gat is Marten niet, want hij heeft hobby’s genoeg. ,,Ik kan niet stilzitten. En er is meer tijd om van de kinderen en de kleinkinderen te genieten”, vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. ,,Het afscheid zal met pijn in het hart zijn en het zal absoluut wennen worden, maar ik ga met opgeheven hoofd weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke