Man uit Tzummarum krijgt 2,5 jaar cel voor overval Grou

Een 30-jarige man uit Tzummarum is veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, vanwege diefstal met geweld in de nacht van 3 op 4 januari vorig jaar in Grou.

FOTO

FOTO ANP

De voordeur van een woning aan de Tsjotter werd met een breekijzer geforceerd. Het slachtoffer schrok wakker en trof twee mannen in zijn huis. De bewoner werd naar de grond gewerkt en kreeg stroomstoten met een taser. De overvallers waren in de veronderstelling dat hij een flink geldbedrag in huis had liggen maar namen uiteindelijk alleen twee mobiele telefoons mee.

De man uit Tzummarum heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, maar stelde dat het niet de bedoeling was geweest geweld te gebruiken. Dat vond de rechtbank niet geloofwaardig omdat wel een taser en bivakmutsen waren meegenomen.

De rechtbank oordeelde ook dat een 25-jarige Groninger medeplichtig was geweest door zichzelf en zijn auto voor het misdrijf beschikbaar te stellen. De rechtbank hield er onder meer rekening mee dat hij zijn leven had gebeterd en verslavingsproblemen had aangepakt. Hij werd veroordeeld tot 56 dagen cel – gelijk aan het voorarrest – en nog eens een voorwaardelijke celstraf van 14 dagen.

Gebrek aan bewijs

Een 36-jarige verdachte uit Tzummarum, broer van de 30-jarige verdachte, werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Hoewel DNA van hem werd aangetroffen op het breekijzer en het T-shirt van het slachtoffer, heeft de verdachte daarvoor, aldus de rechtbank, een niet onaannemelijke verklaring. Het breekijzer was weliswaar van hem, maar zou door een ander bij de overval zijn gebruikt. Het DNA op het T-shirt zou afkomstig zijn van zijn handschoenen die eveneens door een ander zouden zijn gebruikt.

Wel kreeg deze verdachte 3 maanden cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 6 maanden omdat hij op 14 mei vorig jaar in Franeker werd betrapt – voor de derde keer – op het besturen van een auto zonder geldig rijbewijs en daarnaast het veroorzaken van gevaar op de weg door veel te hard te rijden. Ook een poging tot zware mishandeling op de Professor Wassenberghstraat werd hem aangerekend. Bij het laatste feit had hij bijna een vrouw aangereden, maar zij kon nog net op tijd wegspringen.

Een vierde verdachte, een 22-jarige Leeuwarder, werd eveneens vrijgesproken van diefstal met geweld in vereniging omdat er niet voldoende bewijs was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Rechtbank