Man (37) uit Tzum dringt woning Harlingen binnen en mishandelt bewoner

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank twee jaar cel geëist plus een jaar voorwaardelijk tegen een inwoner van Tzum (37) die in de nacht van 22 augustus vorig jaar een woning aan de Lanen in Harlingen was binnengedrongen, waarna hij de bewoner mishandelde.

Het slachtoffer zou de vriendin van de man 150 euro verschuldigd zijn. De bewoner van het huis zou bovendien de verdachte zwart hebben gemaakt bij diens vriendin. De man uit Tzum was zwaar onder invloed van alcohol en cocaïne. Hij was in een café aan de Lanen toen hij in het appartement van het slachtoffer licht zag branden. Nadat hij eerst de deur van het appartementencomplex geforceerd had, beukte hij ook de voordeur van de woning van het slachtoffer in.

Hij sloeg de man tegen de grond en riep dat hij geld moest hebben. Volgens de verdachte viel het slachtoffer tegen het keukenblok. Hij zou de man ook geschopt hebben, maar dat ontkende hij. Officier van justitie Annemieke Kemkers vond dat zowel het slaan als het schoppen bewezen kon worden. De man was op klompen, maar die had een getuige in de hal zien staan. Het slachtoffer liep onder meer een forse hoofdwond op.

De officier ging er vanuit dat de verdachte op sokken was op het moment dat hij het slachtoffer trapte. Toen de politie arriveerde, deed de man opnieuw zijn klompen uit en zette hij het op een lopen. Later die nacht kwam hij terug bij de kroeg en werd hij alsnog aangehouden. Een psycholoog en de reclassering concludeerden dat de man behandeld moet worden voor zijn middelengebruik en dat hij een drugs- en een alcoholverbod opgelegd moet krijgen.

Daar was de verdachte het maar voor de helft mee eens: een drugsverbod vond hij prima, maar een alcoholverbod zag hij niet zitten. De officier wilde wel een algeheel middelenverbod om het gevaar op herhaling zoveel mogelijk in te perken. Ook een behandeling is nodig, voor de verslavingsproblematiek en voor de door een psycholoog vastgestelde persoonlijkheidsproblematiek. Volgens de psycholoog is er sprake van een anti-sociale stoornis met narcistische trekken. Ook wil de officier dat de man hulp krijgt met het oplossen van zijn schulden.

De rechtbank doet op 22 januari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Rechtbank