Man (23) uit Sint Annaparochie vluchtte voor de politie, een wilde rit volgde: werkstraf en boete

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Twee keer binnen twee maanden was een 23-jarige inwoner van Sint Annaparochie betrokken bij een verkeersincident, beide keren reed hij in een onverzekerde auto. Politierechter Tom Wolters vroeg zich af of de verdachte de verantwoordelijkheid om aan het verkeer deel te nemen wel aankon.
Lees meer over
Waadhoeke
Leeuwarden

Zijn baan als automonteur raakte de verdachte kwijt, nadat hij in september en november tot twee keer toe de fout in was gegaan in het verkeer. Op 3 september was hij doorgereden nadat hij in de wijk Camminghaburen in Leeuwarden met zijn auto achterop een andere wagen was gebotst.

In plaats van uit te stappen en de schade te regelen, ging de verdachte er als een haas vandoor. Dik twee maanden later drukte hij opnieuw het gaspedaal diep in toen hij in Minnertsga een stopteken van de politie kreeg. Wat volgde was een wilde rit via Tzummarum en Sint Jacobiparochie, waarbij snelheden van tachtig tot honderd kilometer per uur werden bereikt, ook binnen de bebouwde kom.

De achtervolging eindigde abrupt toen de verdachte met zijn auto in de sloot belandde. De man was onder invloed van drugs. In zijn bloed werden sporen van speed en cannabis aangetroffen. Hij was op de vlucht geslagen omdat hij zijn rijbewijs niet kwijt wilde raken, zei hij tegen de rechter.

Achteraf bood hij zijn excuses aan. „Dat ik de agenten in gevaar heb gebracht.” Wolters veroordeelde hem tot een werkstraf van 50 uur en een rijontzegging van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. Voor het gevaarlijk rijden, een overtreding, legde de rechter een voorwaardelijke boete van 600 euro op. De vluchtactie bleef niet zonder gevolgen: de verdachte raakte alsnog zijn rijbewijs kwijt, dat ligt bij het CBR.

Nieuws

menu