Kaatsmuseum Franeker in de winter dicht vanwege torenhoge energiekosten

Het Keatsmuseum aan de Voorstraat in hartje Franeker. Foto: Catrinus van der Veen

Het Keatsmuseum in Franeker gaat in de winter dicht vanwege de torenhoge energiekosten. ,,Waar wij normaliter 4000 euro kwijt zijn aan energielasten, loopt dat nu op naar 12.000 euro en mogelijk zelfs 16.000 euro”, zegt penningmeester Theunis Piersma.
Lees meer over
Waadhoeke

De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat het bestuur van het Keatsmuseum niet anders kan dan de deuren in de wintermaanden alleen open te draaien voor groepen op afspraak. De komende vijf maanden staat de kachel zo goed als uit in het pand aan de Voorstraat, dat op een balworp afstand van het ‘heilige’ kaatsveld Sjûkelân ligt.

Variabel tarief

Het museum is normaal zo’n 4000 euro kwijt aan stookkosten, zegt penningmeester Theunis Piersma. Maar het energiecontract liep dit jaar af, waardoor het bestuur nu moet rekenen met variabele tarieven. Piersma schatte eind augustus nog in dat de begroting over 2023 zou uitkomen op 6000 euro. Maar dat kan dus zelfs oplopen tot 16.000 euro.

Tot 1 april dicht

Om kosten te besparen is de rigoureuze beslissing genomen om in de wintermaanden helemaal dicht te gaan. In deze periode is het museum normaal open op vrijdag en zaterdag. Vrijwilligers die met digitaliseringswerk bezig zijn, moeten hun werk concentreren op een of twee dagdelen in de week. Op 1 april zijn individuele bezoekers weer welkom.

Museum Joure besloot onlangs de kachel lager te zetten om de kosten te drukken.

Nieuws

menu