Hoe Jorne Langelaan met klipper De Tukker nieuw leven blaast in de zeilende vrachtvaart over de Noordzee. 'De koffie zal toch uit Colombia moeten komen'

Bij scheepswerf Talsma in Franeker wordt stevig getimmerd aan zeilschip De Tukker. Schipper Jorne Langelaan wil de 110 jaar oude klipper dit jaar nog in de vaart hebben om producten klimaatneutraal over de Noordzee te vervoeren.

Schipper Jorne Langelaan op de splinternieuwe bodem van zeilschip De Tukker, dat weer zeewaardig wordt gemaakt door scheepswerf Talsma in Franeker.

Schipper Jorne Langelaan op de splinternieuwe bodem van zeilschip De Tukker, dat weer zeewaardig wordt gemaakt door scheepswerf Talsma in Franeker. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Lees meer over
Waadhoeke

,,We zitten op een kantelpunt”, zegt schipper, botenbouwer en kunstenaar Jorne Langelaan terwijl hij koffiedrinkt in de bovenkantine van scheepswerf Talsma. ,,De brandstofprijzen schieten omhoog, het kabinet zet hoog in op verduurzaming en bedrijven moeten van de rechter hun CO2-uitstoot terugdringen. Dat had je tien jaar geleden allemaal niet kunnen bedenken.” Hij kijkt naar zijn papieren bekertje. ,,Maar de koffie zal toch uit Colombia moeten komen. Je blijft transport nodig hebben.”