Hondenclubterrein Herbaijum krijgt een zandbak om bommen en granaten te laten ontploffen

.

De vernietigingsplaats van explosieven in Herbaijum wordt uitgebreid met een zandbak en waarschuwingsborden. Hondenvereniging en africhtingsclub Altijd Trouw, die oefent op het terrein, is gewaarschuwd.
Lees meer over
Waadhoeke

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) gebruikt de oude stortplaats bij Herbaijum om gevonden explosieven uit Waadhoeke onschadelijk te maken. Jaarlijks moeten ze een keer of tien tot vijftien in actie komen om niet gesprongen handgranaten of munitie uit de Tweede Wereldoorlog op te ruimen. Ook onderschepte vuurwerkbommen worden er ontmanteld.

Hondenclub Altijd Trouw

De opruimdienst werkt samen met politie en gemeente die de vaste vernietigingslocatie heeft aangewezen. Gevonden munitie wordt daar gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het oude vuilstortterrein wordt ook gebruikt door de plaatselijke hondenvereniging Altijd Trouw.

Waadhoeke wil 6300 euro uittrekken om in het gebied een zandbak aan te leggen en waarschuwingsborden te plaatsen. Daarmee wordt voldaan aan de eisen van de EODD. Die heeft een locatie nodig met een zandgrond waar ten minste 1,50 meter gegraven kan worden zonder op grondwater te stuiten.

Veiligheid

De borden zijn nodig om duidelijk te maken dat het om een vernietigingslocatie gaat. Herkenbaarheid verbetert de veiligheid, denkt de gemeente.

De africhtingsclub Altijd Trouw is via een brief op de hoogte gesteld. Zodra de EODD in actie komt, moeten de hondenbazen van het terrein af.

Nieuws

Meest gelezen