Hier moet het grote energiepark van Waadhoeke komen: bij Sexbierum

Screenshot van de presentatie van het 'zoekgebied' in de digitale informatiesessie. Beeld LC

Het grote ‘energielandschap’ dat de hele gemeente Waadhoeke van elektriciteit moet voorzien, moet komen ten zuiden van Sexbierum. De gemeente maakte het gebied dinsdagavond bekend op een digitale informatiesessie.
Lees meer over
Waadhoeke

Het park moet in ieder geval zonnepanelen omvatten, en mogelijk ook windmolens of andere vormen van energieopwek. Het kan tot achthonderd hectare groot moeten worden, rekende de gemeente eerder voor, met het oog op de doelstelling dat Waadhoeke in 2040 energieneutraal wil zijn. De gemeente rekent erop dat het kleiner kan worden door meer vormen van energie-opwekking dan alleen zonnepanelen. Er zouden in ieder geval ook windturbines moeten komen, al moet het provinciale moratorium dan eerst wel van tafel.

De gemeente maakte al bekend welk gebied voor het park op het oog is: de grond ten zuiden en oosten van Sexbierum, naast het glastuinbouwgebied. Dat is vooral omdat het vlakbij het Liander-station in Kiesterzijl (bij Herbaijum) is. Eerder is besloten dat alle opwek op één plek moet komen, om versnippering over de hele gemeente te voorkomen.

Het is niet duidelijk welke termijn de gemeente voor ogen heeft met de realisatie van het park. Voorop staat wat de gemeente betreft dat het niet een monotoon energiepark wordt, maar dat er ook ruimte blijft voor bijvoorbeeld landbouw of toerisme.

Nieuws

Meest gelezen