Groeit kaas aan bomen? Kinderen vragen raak tijdens Expeditie Next in Franeker

Kinderen doen proefjes tijdens Expeditie Next in Franeker, het wetenschapsfestival voor kinderen.

Kinderen doen proefjes tijdens Expeditie Next in Franeker, het wetenschapsfestival voor kinderen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Geen vraag was vrijdag een domme vraag in de binnenstad van Franeker, die het decor was van Expeditie Next, het nationale wetenschapsfestival voor kinderen.
Lees meer over
Waadhoeke

„Als je papa en mama zeggen: ‘jeetje, wat stel je veel vragen’, dan ben je goed bezig. Dan moet je nóg een vraag stellen.” Dat was de boodschap van onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens zijn openingstoespraak in de Martinikerk van Franeker.

De zesduizend bezoekers gaven daar goed gehoor aan. „Papa, waar komt een raket vandaan?”, vroeg een kind naast de SpaceBuzz, de vijftien meter lange raket op wielen van astronaut André Kuipers. Zijn broertje wist het antwoord wel. „Uit de ruimte!”

Ecologische rondgang

Ook bij Tim Hogenbosch, beter bekend als boswachter Tim van kinderprogramma Beestenbrigade, vroegen de kinderen alles wat ze maar konden bedenken tijdens een ecologische rondgang door de Martenatuin.

Of kaas aan bomen groeit? „Klopt, kaas groeit aan bomen en melk komt uit de supermarkt.” Daarna klommen de kinderen tot 6 meter een boom in. „In bomen klimmen is het leukste dat er is”, stelde Boswachter Tim de ouders gerust. „Ik doe het zelf ook wel eens.”

Veel bekijks trok Peter Wessels van theatergroep Abacus. In zijn steamroadster , een fantasievoertuig in steampunkstijl, reed hij rondjes over de Voorstraat, terwijl hij in een rad zat dat zo nu en dan een rondje draaide.

Ondertussen stond de tienjarige Sinne uit Berltsum in het planetarium van Eise Eisinga. Onder begeleiding van kindercorrespondent Taco Rietveld deed ze verslag voor de draaiende camera.

„Dit is eigenlijk onze ruimte”, vertelde ze het publiek terwijl ze wees naar de radartjes op het plafond. „Op allemaal plekken hangen klokken. Als je goed kijkt, kun je alle dagen zien en hier zie je welk jaartal het is. Het is nu 2022.”

Of we haar later terug gaan zien op televisie? „Dat weet ik nog niet zeker.” Misschien wil ze ook wel wetenschapper worden. „Voor mijn verjaardag heb ik een scheikundedoos gekregen met bakpoeder, azijn en ketchup. Als je dat bij elkaar doet, krijg je een soort vulkaan.”

Proefkonijnen

Terug op de Voorstraat stonden onderzoekers van de Aletta Jacobs School of Public Health, dat onderzoek doet naar gezond ouder worden. Hun grootste publiekstrekker was een luie stoel. Maar om te mogen zitten, moest je eerst een loodzwaar vest aantrekken.

Rinze was een van de proefkonijnen. Gewoonlijk is hij 11, maar voor de gelegenheid was hij 75 jaar oud. Met grijze pruik, omgeknoopte das en gewichten aan armen en benen liep hij een trapje op en af. „Het is wel leuk. Ik wil wel eens 48 uur hierin zitten!”

Bij het Erasmus Sync Lab, dat onderzoek doet naar de ontwikkeling van het brein, waren er tot slot ook nog vragen aan de kinderen zelf. Tien jaar zonder internet, of tien jaar zonder vrienden? Met stickertjes kon iedereen aangeven hoe ze erover dachten.

Met een volgeplakt stickervel lieten de kinderen er geen twijfel over bestaan. Liever vrienden, dan internet.

Arcadia

Expeditie Next luidde ook het begin in van Arcadia. Tijdens de openingstoespraak maakte het Friese publiek namelijk voor het eerst kennis met Gaia. De metershoge zwevende aardbol van de Britse kunstenaar Luke Jerram wordt dé blikvanger van de honderd dagen durende kunstmanifestatie in Friesland.

„Het idee is, dat als we de aarde ervaren als een astronaut, dat we er beter voor gaan zorgen”, vertelde burgemeester Marga Waanders tijdens haar openingspraatje voor Expeditie Next. Ze keek uit naar een ‘zomer van culturele manifestatie in de hele provincie.’