Gemeente Waadhoeke stelt kleur Zwarte Piet ter discussie

FOTO NTR

Als Regenbooggemeente in wording wil Waadhoeke als een van de eerste actiepunten de kleur van Zwarte Piet ter discussie stellen.
Lees meer over
Waadhoeke

Wat het gemeentebestuur van Waadhoeke betreft, moet het Sinterklaasfeest een inclusief feest zijn voor iedereen. Met de comités die de intochten regelen zal daarom gesproken worden over de kleur van de pieten. Dit staat in de notitie Antidiscriminatiebeleid gemeente Waadhoeke.

De notitie is opgesteld omdat de gemeenteraad begin vorig jaar om een actief en preventief antidiscriminatie-programma vroeg. Zo'n programma hoort volgens de raad bij een gemeente die Regenbooggemeente wil worden. Het uitroepen van deze titel moet in de raadsvergadering van 22 oktober bevestigd worden. Vorig jaar kondigde een meerderheid van de raad al aan hierachter te staan, maar waren er ook negen tegenstemmers.

Een Regenbooggemeente ontwikkelt actief beleid voor de acceptatie van LHBTI’ers (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgenders en Intersekse personen). Om dat te kunnen maken, vraagt het college dit jaar 3.500 euro van de raad en vanaf 2021 20.000 euro structureel. Het college geeft aan dat het vanwege corona niet gelukt is om met partijen in gesprek te gaan en met een concreet plan te komen. Daarom zijn in de notitie alleen doelen en ambities geformuleerd.

Zo moet het onderwijs ondersteund worden om voldoende aandacht te kunnen geven aan thema’s als racisme, discriminatie, koloniale geschiedenis en slavernijverleden. Gelijke kansen moet een structureel aandachtspunt in het onderwijs worden. Medewerkers van de Gebiedsteams moeten geschoold worden en discriminatie in wijken of dorpen moet aangepakt. Ook sportverenigingen krijgen ondersteuning in hun antidiscriminatiebeleid.

Nieuws

menu