Geldboete voor Zwitserse piloot die crashte bij Bitgum

De crash bij Bitgum, 2016

De Zwitserse straaljagerpiloot die in 2016 neerstortte bij Bitgum is door een militaire rechtbank in Aarau veroordeeld wegens ‘nalatig misbruik’ en het ‘verspillen’ van materiaal.
Lees meer over
Waadhoeke

De piloot maakte in 2016 deel uit van de Patrouille Suisse, een stuntteam dat zou optreden tijdens de Luchtmachtdagen op de Leeuwarder vliegbasis. Een dag voordat die begonnen ging het mis tijdens een oefening: de piloot tikte met de linkervleugel van zijn F-5 tegen de rechtervleugel van zijn collega.

Die collega wist veilig te landen, maar het toestel van de 33-jarige stortte neer in een meertje bij tuinbouwbedrijf Vink Sion. De piloot bracht zich met zijn schietstoel in veiligheid en kwam in de kassen van het bedrijf terecht. Het opruimen en herstel kostte zo’n 1,2 miljoen.

In de zaak, die vorig jaar al zou dienen maar toen werd uitgesteld, was een geldstraf geëist die gelijk staat aan negentig dagen cel. De advocaat van de piloot had voor vrijspraak gepleit. Uiteindelijk is de piloot veroordeeld tot een voorwaardelijke geldstraf die gelijk staat aan drie dagen, ofwel driemaa 160 Zwitserse franc. Van de beschuldiging dat hij door nalatigheid het openbaar vervoer zou hebben verstoord, is hij vrijgesproken.

Nieuws

menu