Rijksrecherche concludeert: geen verband tussen politieoptreden en overlijden van man uit Franeker op 1 juli

Een man is vrijdagmiddag overleden in Franeker na ingrijpen van de politie met pepperspray en een stroomstootwapen. FOTO CAMJO MEDIA

De politie is niet verantwoordelijk voor het overlijden van een man in Franeker op 1 juli. Dat concludeert de Rijksrecherche na onderzoek. Hij verzette zich hevig tegen agenten in zijn woning en raakte daarna onwel.
Lees meer over
Waadhoeke

De politie kreeg die dag een melding binnen om hulpverleners te ondersteunen in een woning aan de Franciscushof. De man verzette zich hevig toen de agenten arriveerden. Zij voelden zich genoodzaakt om pepperspray en een stroomstootwapen te gebruiken om de bewoner onder controle te krijgen.

De man raakte daarna onwel, waarna politieambtenaren en ambulancepersoneel hem hebben gereanimeerd. Die poging was zonder succes: de man is ter plaatse overleden. De Rijksrecherche heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het overlijden van de man en het handelen van de politie.

Geen verband

De officier van justitie heeft vastgesteld dat het optreden van de agenten erop was gericht om de man te helpen en uiteindelijk zijn leven te redden. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft onderzoek gedaan en concludeert dat het overlijden van de man niet te maken heeft met het politieoptreden. Het onderzoek van de Rijksrecherche is daarmee afgerond.

Nieuws

menu