Geen geramde brug, maar wat gebeurde er vorige week wel op het spoor in Franeker?

Eerst lagen de treinen eruit door een aanvaring. Later zou het gaan om een verzakking na werkzaamheden. Wat gebeurde er vorige week nou echt op het spoor in Franeker?

Bij voorbereidende werkzaamheden aan de spoorbrug over de Arumer Feart bij Franeker is vrijdagochtend een verzakking ontstaan.

Bij voorbereidende werkzaamheden aan de spoorbrug over de Arumer Feart bij Franeker is vrijdagochtend een verzakking ontstaan. FOTO KAPPERS MEDIA

Boot tegen brug gebotst. Met die melding kwam spoorvervoerder Arriva donderdag laat op de avond. Reden voor 112-fotografen om uit te rukken naar de Arumer Feart. Eenmaal aangekomen bleek de werkelijkheid een stuk minder spannend. In plaats van een geramde overkapping, troffen zij een verzakt brugonderdeel aan. Niet dat daar iets van te zien was, trouwens.

Misverstand

Een misverstand, verklaart woordvoerder Aldert Baas van ProRail achteraf. Het ging om een automatische melding van Arriva. Een medewerker daar had de verkeerde categorie aangeklikt.

Inmiddels is bekend dat het gaat om een verzakking van een landhoofd onder de brug uit 1863. Die ontstond waarschijnlijk door werkzaamheden in de nacht van woensdag op donderdag. Een bijkomende oorzaak is mogelijk de droogte van de afgelopen jaren, denkt Baas. ,,En als je dan voor het eerst in lange tijd in de grond gaat roeren, kan dit gebeuren.”

De ‘onregelmatigheid’ kwam pas later die donderdag aan het licht. De druk op de brug wordt sindsdien gemonitord en voor de zekerheid rijden treinen met een aangepaste snelheid. Of er in tussentijd sprake was van een gevaarlijke situatie? Woordvoerder Baas denkt van niet. Zo ernstig is de verzakking nou ook weer niet. Het betreft vooral voorzorgsmaatregelen en procedures.

Harlingen - Leeuwarden

Wel gaat de planning op de schop. Aan vervanging van de oude brug door een betonnen duiker werd al gewerkt, vandaar de werkzaamheden. Mogelijk gaan die nu versneld door. Totdat de duiker klaar is, werkt ProRail aan een tijdelijke oplossing. Te denken valt aan extra ondersteuning. Overigens is de spoorbrug over de Arumer Feart bijzonder oud. Gewoonlijk geldt een levensduur van 100 jaar.

Behalve een halve dag geen treinverkeer tussen Harlingen en Leeuwarden, heeft de verzakking verder weinig gevolgen voor de reiziger. Die heeft op het traject misschien een minuutje vertraging. Volgepakte reizigers op weg naar de eilanden hoeven in ieder geval niet bang te zijn voor nieuwe missers. Dan zet Arriva gewoon weer de fietskar achter de bus, net als vorige week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke