Friezen nemen in Amsterdam afscheid van Peter R. de Vries: 'Sa'nien krije we net wer wêrom'

Onder de vele duizenden die woensdag in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afscheid namen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries waren verschillende Friezen.

Monique Hofstede (47) uit Sneek.

Monique Hofstede (47) uit Sneek. FOTO LC

Ze trotseerden de wachttijd, die in de ochtend was opgelopen tot 3,5 uur. In de loop van de middag nam die af tot een kleine drie kwartier.

De mensen achter Signi Zoekhonden hadden daar geen last van. Zij mochten via de achteruitgang van het theater naar binnen. ,,Wy hiene ûntheffing frege’’, legt Ruurd Tuinstra (31) uit Lollum uit.

De groep, zeven honden sterk, bracht een laatste groet aan de ambassadeur van de stichting. Voor hen is Peter R. de Vries een groot voorbeeld met zijn volharding en doorzettingsvermogen. ,,Wy geane seis kear earne hinne sûnder risseltaat en dan moatte wy wer seis kear om úteinlik wat te finen’’, legt Ruurd uit. „Sa gie it Peter ek.’’

Johannes van den Boogaard (69) uit Terwispel en Gretha Siegersma (57) uit Damwâld kwamen naar het afscheid van Peter R. de Vries ,,omdat hy foar oare minsken opkaam’’, legt Siegersma uit. Van den Boogaard was van de misdaadverslaggever gecharmeerd omdat die ,,dingen ta de boaiem útsocht.’’ Ze stonden een kleine drie kwartier in de rij voordat ze de gang naar de baar konden maken. ,,It wie hiel emoasjoneel, en allegearre blommen’’, zegt Siegersma.

De dood van Peter R. de Vries is voor Monique Hofstede (47) uit Sneek aanleiding weer zinvol werk te zoeken. ,,Dy belofte ha ik him dien.’’ Hij kwam altijd op voor minderheden en dat besluit zij ook weer te gaan doen. Daar is dit afscheid een mooi moment voor, vindt Hofstede. Ze realiseert zich dat we ,,sa’nien net wer wêrom krije.’’ Iemand die zich zo inzet om zaken op te lossen. Hofstede zag Peter R. de Vries’ laatste optreden voor RTL Boulevard. ,,En doe tocht ik: ‘Wat hat er in moai pak oan’.’’

Leo Wasch (65) uit Sint Annaparochie liet al menig traantje om Peter R. de Vries. Eerst na de aanslag, later na het overlijden. „Ik ben een Indo he, die zijn emotioneel”, verklaart hij. De plek waar De Vries werd neergeschoten bezocht hij vorige week, nu is hij weer in Amsterdam voor het afscheid. De misdaadverslaggever betekende veel in de Vaatstrazaak, zegt hij. En daarmee voor Friesland. „Daarom bewonder ik hem.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke