'Fries om utens' Dennis Wiersma nieuwe staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Dennis Wiersma. ANP

De 35-jarige Dennis Wiersma wordt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het demissionaire kabinet Rutte-3. De geboren Franeker was ruim 1500 dagen Tweede Kamerlid voor de VVD.
Lees meer over
Waadhoeke

Wiersma neemt de portefeuille over die partijgenoot Bas van ‘t Wout achterliet. Hij werd in januari minister van Economische Zaken en Klimaat. Inmiddels zit Van ‘t Wout met een burn-out thuis en laat hij zich vervangen.

De in Franeker geboren Wiersma is de derde staatssecretaris op het departement van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder bekleedde Tamara van Ark die functie. Zij werd vorig jaar minister voor Medische Zorg en Sport, na het wegvallen van Bruno Bruins. Wiersma wordt op 10 augustus beëdigd.

Voorzitter FNV Jong

Wiersma studeerde sociologie aan de RUG in Groningen en was tijdens zijn vicevoorzitter van de LSVb, de landelijke studentenvakbond. Ook was hij twee jaar voorzitter van FNV Jong.

Voordat hij in 2016 Tweede Kamerlid werd, werkte hij als ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als Kamerlid voerde hij namens VVD het woord over onderwijs, werkgelegenheid en sociale zaken.

‘Hij heeft het helemaal zelf gedaan’

Wiersma woont in De Bilt. Zijn vader Ymo Wiersma is snackbarhouder in Franeker. Deze krant ging in het najaar van 2020 bij Wiersma senior op bezoek in Franeker. Hij vertelde trots te zijn op zijn zoon, die op een negende plaats stond op de VVD-kandidatenlijst voor de verkiezingen. ,,Ik ben geen hoge pief’’, zei Wiersma lachend. ,,Hij heeft geen vader die hem omhoog heeft geholpen. Dennis is eigenlijk net als ik: hij heeft het helemaal zelf gedaan.’’

Lees hier de reportage: De meest genoemde snackbarhouder van Nederland

Nieuws

menu