Franeker partybus mag niet meer rijden: 'Feesten in een rijdende bus kan sowieso gevaarlijk zijn'

De studenten uit Groningen in de partybus.

Gemeente Waadhoeke beraadt zich op stappen tegen touringcarbedrijf Kooistra uit Franeker wegens overtreding van de Coronawet. De partybus blijft voorlopig stilstaan.
Lees meer over
Waadhoeke

De partybus van Kooistra Reizen uit Franeker mag voorlopig niet meer de weg op. Hij wordt gezien als een ,,rijdend evenement’’ en dat is verboden, zegt een woordvoerder van de gemeente Waadhoeke. De gemeente is verantwoordelijk voor uitvoering van de Coronawet, die op 1 december inging en beraadt zich op nadere stappen. Zo kan Kooistra een officiële waarschuwing krijgen voor het overtreden van de Coronawet.

Eigenaar Nico Kooistra had de ‘feestbussen’ vrijdag zelf overigens al stilgezet. Hij besloot hiertoe, nadat deze week ophef ontstond over een studentenfeest in een partybus. De ongeveer 25 aanwezige studenten van vereniging Vindicat droegen toen niet de verplichte mondkapjes.

'Nooit is ons verteld dat we behalve mondmaskers ook de anderhalvemeter in acht moesten nemen'

Volgens de Veiligheidsregio Fryslân werd Kooistra in september op de hoogte gebracht dat passagiers van de bus mondkapjes moesten dragen en anderhalve meter afstand moesten houden. Dit was een voorschrift van de noodverordening, die gold voordat de coronawet van kracht werd. Nico Kooistra ontkent dat. ,,Agenten hebben op de zaak gecontroleerd en onderweg zijn we ook geregeld aangehouden. Maar nooit is ons verteld dat we behalve mondmaskers ook de anderhalvemeter in acht moesten nemen. Niemand wist wat de regels nu echt waren, ook agenten niet.’’

Kooistra verklaart dat er de afgelopen maanden veel reisjes zijn geboekt door studenten en anderen die in de bus een feestje wilden vieren. Hij vermoedt dat de studenten in de partybus de filmpjes moedwillig naar buiten hebben gebracht. ,,Zo van: kijk eens, wij kunnen dit wel: feesten zonder mondmaskers op.” Hij onderstreept dat de begeleider hen heeft aangesproken op het niet dragen van de mondkapjes. Maar de studenten zouden dit hebben geweigerd. ,,Ze wilden niet luisteren. Triest’’, aldus Kooistra. De begeleider en de chauffeur van de bus droegen wel mondmaskers.

Grijs gebied

Woordvoerder Hilbert Michel van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) spreekt van een ,,grijs gebied’’ van regels. ,,Een partybus geldt als recreatieve rondrit. Je kunt hem vergelijken met een rondvaartboot. Daar geldt ook dat je en afstand moet houden en mondkapjes moet dragen. Als je een groep ouderen vervoert van verpleeghuis A naar verpleeghuis B, zijn alleen mondkapjes nodig. Ga je met ze toeren, dan moet er ook anderhalve meter afstand worden gehouden.’’

Hij is blij dat de partybus van de weg is. ,,Feesten in een rijdende bus kan sowieso gevaarlijk zijn.’’

Nieuws

Meest gelezen