Franeker maakt zich klaar voor spannende hoogmis: Sjûkelân transformeert naar kaatsbubbel

De tribunes schieten als paddenstoelen uit de heilige grond. In Franeker is begonnen met de transformatie van het Sjûkelân tot de arena voor de kaatshoogmis van het jaar: de PC. De witte bestuurstent, waar volgende week woensdag de hele dag de zilveren koningsbal glinstert voordat die om de nek van Kening wordt gehangen, staat al.

In Franeker wordt de kaatsarena opgebouwd op het Sjûkelân. De 168ste PC op woensdag 4 augustus gaat door.

In Franeker wordt de kaatsarena opgebouwd op het Sjûkelân. De 168ste PC op woensdag 4 augustus gaat door. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De komende dagen wordt het beroemde veld verder ingericht voor de 168ste PC. Zette corona een streep door veel zomerse evenementen, de belangrijkste kaatswedstrijd gaat dit jaar door. Aangepast, dat wel. Met geen 9000, maar 5000 man publiek in een bubbel. Met toegangscodes, zonder staanplaatsen en horeca tussen de hekken. Maar toch.

PC-voorzitter Ids Hellinga heeft er het volste vertrouwen in dat er op het laatste moment geen kink meer in de kabel komt. ,,De sifers joue gjin oanlieding te tinken dat it noch oars wurdt en ek net dat der noch ekstra maatregelen oankomme.”

Wat wel spannend wordt is hoe het Testen voor Toegang uitpakt. De toeschouwers moeten met een QR-code naar binnen. ,,Dat jout mooglik noch wat tûkelteammen”, denkt Hellinga. ,,Net elkenien is like handich mei IT en guon ha allinne in prepaid tillefoan en krije de koade der net foar. We sille it ûnderfine moatte.”

Wat ook spannend blijft is in hoeverre de partoeren kunnen aantreden. ,,Binne der straks keatsers dy’t posityf binne? Op de Olympyske Spelen sjochst hoe it gean kin. We moatte mar hoopje dat it hjir goed útpakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
PC Franeker
Kaatsen
Instagram