'Foutje' in bouwplan breekt hovenier Minnertsga niet op

BEELD GOOGLE MAPS

Een foutje in het bestemmingsplan breekt de Minnertsgaster hovenier Luitzen Madhuizen hoogstwaarschijnlijk niet op, zo bleek dinsdag in de rechtszaal in Den Haag.
Lees meer over
Waadhoeke

De zaak was aangespannen door een buurman van Madhuizen, die wil voorkomen dat de hovenier begint met de bouw van een nieuwe loods, die op de plek komt van het oude dorpshuis aan de Stasjonsstrjitte. Madhuizen wil daarmee zo snel mogelijk aan de slag. De buurman maakte eerder ook al bezwaar, waarna de gemeente Waadhoeke besloot tot een heel nieuw bestemmingsplan, waar de bouwplannen van Madhuizen wel naadloos inpassen. Behalve een nieuwe loods wil Madhuizen ook een oude loods bij de nieuwe bedrijfswoning trekken. Zijn ouders kunnen dan in de oude bedrijfswoning blijven wonen.

Nieuw bezwaar

Zijn buurman, die overigens niet naar Den Haag was gekomen, tekende ook tegen dat plan bezwaar aan, tot groot ongenoegen van Madhuizen. ,,Het is allemaal heel vervelend. Die buurman tekent overal bezwaar tegen aan, terwijl er niets aan de hand is. Hij kan nergens last van hebben.’’

Madhuizen stelde hij straks wel van dezelfde in- en uitrit gebruik gaat maken als waar de bezoekers van het dorpshuis ook dertig jaar lang gebruik van hebben gemaakt. En die loopt langs de woning van de buurman. De hovenier verwacht echter weinig overlast.

,,Wij werken meestal op locatie en vertrekken dan ’s ochtends rond 7 uur en komen om half 5 terug. We hebben wel een versnipperaar, maar die gebruiken we bijna alleen op locatie en niet op ons eigen terrein. Een enkele keer zal er wel eens herrie zijn, maar er zitten meer bedrijven om ons heen. Daar moet hij toch aan gewend zijn. Toen het dorpshuis nog volop in gebruik was, zal hij veel en veel meer overlast gehad hebben, zeker tijdens dorpsfeesten.’’

Mogelijk nieuwe tegenslag

Tijdens de zitting stuitte rechter en staatsraad Lex Michiels nog op een ander mogelijke tekortkoming van het nieuwe bestemmingsplan. Dat voorziet namelijk in een veel zwaarder en overlastgevender hoveniersbedrijf dan Madhuizen voor ogen heeft. De staatsraad merkte op dat Madhuizen zelf dan misschien geen plannen mag hebben om fiks uit te breiden, maar een eventuele opvolger of koper wellicht wel. En dan maakt het bestemmingsplan dat allemaal mogelijk.

De gemeentewoordvoerster van Waadhoeke benadrukte dat dat niet de bedoeling is. Daarop stelde de staatsraad voor om in ieder geval tot de bodemzaak, die voor volgend jaar op de agenda staat, de toegekende zware milieucategorie voor de locatie Madhuizen buitenspel te zetten. Daarover volgt binnen twee weken uitspraak.

Een eventuele schorsing betekent niet dat Madhuizen met zijn armen over elkaar hoeft te zitten. Hij kan dan wel beginnen met de bouw van de nieuwe loods en zijn bedrijfswoning.

Nieuws

menu