Fietspad bij Wijnaldum leidt toeristen naar modderbad: 'Ik zakte tot mijn enkels in de viezigheid'

Friesland fietsland? Meerdere toeristen gingen woensdag onderuit in de gehekkelde bagger bij een fietspad boven Wijnaldum. Zoiets gebeurt op deze plek niet voor het eerst, zegt een buurtbewoner.

Door de modder op het fietspad bij Wijnaldum kon Tine van der Zee een valpartij niet meer voorkomen.

Door de modder op het fietspad bij Wijnaldum kon Tine van der Zee een valpartij niet meer voorkomen. FOTO ANDREAS ZIJLSTRA

Ze kon nergens heen, Tine van der Zee uit Purmerend. Ze wilde iets uitwijken voor een paar tegenliggers, maar aan de ene kant van het pad stond het gras te hoog en aan de andere kant lag, tja, die blubber. ,,Mijn wiel kwam erin terecht, slipte weg en daar ging ik.” Tot haar ellebogen belandt ze in de drek.

Diezelfde woensdag weet ook meneer Van Gastel uit Zundert amper zijn fiets recht te houden op het glibberige beton. ,,Mijn schoenen zaten wel vol slib, en mijn trappers ook. Fietsen werd wat lastig daarna.” Wie wel onderuitgaat, is Kristien Flinterman uit Leusden. ,,Ik heb een elektrische fiets, die is vrij zwaar, dus er was geen houden meer aan. Ik zakte tot mijn enkels in de viezigheid.”

Dat ze alle drie dagjesmensen zijn van buiten Friesland, is niet zo toevallig als het misschien lijkt. Het Waeigatspaed, een smalle betonnen strook tussen Wijnaldum en Pietersbierum, vormt een vast onderdeel van de fietsknooppuntenroute langs de elf steden. Van der Zee: ,,Normaal denk je bij die knooppunten dat het goed geregeld is.”

Al een paar jaar kommer en kwel

Het pad wordt veel gebruikt, weet Andreas Zijlstra uit Wijnaldum, die er pal aan woont. ,,Ook door mensen uit het dorp zelf. Het is de kortste weg binnendoor naar de supermarkt in Sexbierum.” Zijlstra ving de gevallen toeristen woensdag op, liet ze hun besmeurde kleuren en ledematen bij hem thuis afspoelen.

Het gaat niet om een incident, zegt hij. ,,Mijn vrouw is hier twee weken geleden bij het hardlopen ook gevallen. En zo zijn er nog wel een paar in het dorp.” Volgens Zijlstra is het al een paar jaar kommer en kwel rond het fietspad, dat langs het land van een akkerbouwer loopt. Hij heeft vaker gezien hoe modder, aarde of meststoffen het beton bedekken. ,,Ik heb er wel eens met de boer over gehad, maar het helpt niet.”

De huidige bagger is volgens Zijlstra ook door de boer uit de sloot gehekkeld. De landbouwgrond naast het fietspad is eigendom van akkerbouwbedrijf Hanenburg-Hettinga in Pietersbierum. Het bedrijf wilde op zondag geen commentaar geven.

Rol van gemeente

Maar het gaat Zijlstra ook om de rol van de gemeente Waadhoeke - eigenaar van het fietspad. Die zou beter moeten handhaven en is verantwoordelijk voor de veiligheid, vindt hij. Ook het maaien gebeurt in zijn ogen niet vaak genoeg. ,,Toevallig is er vrijdag, na die valpartijen, weer langs het pad gemaaid. Maar dan weer niet op de plekken waar nu nog steeds die bagger ligt.”

Voor Kristien Flinterman is de kous nog niet af. Ze belde vrijdag op naar de gemeente en zal een aansprakelijkheidsformulier opsturen. ,,Mijn fietsstuur, de handvatten, al die fiets-elektronica - die vieze zwarte bagger zat overal in en het wil er slecht uit.” Tine van der Zee moet vandaag langs de juwelier om de zien of er nog wat te doen valt aan de hardnekkige zwarte aanslag op haar ringen en armbanden. ,,Ik krijg ze niet schoon, dat slib is zo enorm zwart. Ik zal de gemeente nog een bericht sturen.”

Wethouder Jan Dijkstra (Openbare Ruimte) van Waadhoeke had zondag nog niets vernomen van de recente valpartijen. ,,Dit berjocht is foar my wol oanlieding om moandei yn ús organisaasje te ynformearjen wat der by dit paad presys spilet, en oft dit miskien tafal is of net.”

Wie zijn schuld het ook is, het helpt al wanneer duidelijk wordt aangegeven als er obstakels op de weg zijn, vindt Flinterman. ,,Het kan best dat iemand niet meteen tijd heeft om die bagger van het pad weg te halen, maar zet het dan tenminste tijdelijk af met een rood-wit lint.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Opmerkelijk
Instagram