Eind dit jaar duidelijkheid over 'witte adressen' glasvezel

Aanleg van glasvezel. FOTO VAN ASSENDELFT FOTOGRAFIE/JEROEN APPELS

De 249 adressen in Waadhoeke die te duur zijn voor aansluiting op glasvezel weten eind dit jaar waar ze aan toe zijn.
Lees meer over
Waadhoeke

Dan moet duidelijk zijn of de 249 onrendabele adressen toch glasvezel kunnen krijgen. Wethouder Caroline de Pee van Waadhoeke meldt dat in een memo aan de gemeenteraad, geschreven naar aanleiding van de onrust die is ontstaan. Nu Kabelnoord is begonnen met de aanleg, krijgt de gemeente veel vragen van particulieren en dorpsbelangen.

Van de 2120 zogenoemde witte adressen in de gemeenten Waadhoeke, Harlingen en Leeuwarden zijn er volgens Kabelnoord 249 te duur. Daarvan hadden 71 zich opgegeven voor een contract met Kabelnoord. Zij hebben een brief gekregen van het bedrijf dat ze niet aangesloten kunnen worden. De provincie heeft deze adressen vervolgens laten weten dat er 5 miljoen euro beschikbaar is om deze adressen aan te sluiten en dat marktpartijen zich hiervoor kunnen inschrijven.

Nog geen convenant

Aan de andere onrust kan de gemeente weinig doen, schrijft De Pee. Het gaat om de mensen die zich niet bij Kabelnoord hebben opgegeven maar bij DELTA Fiber (voorheen Glasvezel Buitenaf). Deze partij heeft beloofd ten zuiden van de A31 aan de slag te gaan en het Noorden te laten liggen met uitzondering van Schingen en Slappeterp. Nu dit bedrijf geen daadwerkelijke stappen in het vooruitzicht stelt, worden aanvragers bang dat ze de boot missen en willen alsnog naar Kabelnoord overstappen. Dat bedrijf heeft aangegeven dat mensen aan kunnen haken voor 1800 euro.

Probleem is wel of het contract met DELTA Fiber zomaar opgezegd kan worden. Dit zou mogelijk moeten zijn als binnen een jaar na ondertekening de dienst niet geleverd wordt, maar de gemeente schrijft dat de ene provider daar wat makkelijker in is dan de ander. Waadhoeke heeft nog geen convenant met deze partij en vergunningen zijn niet aangevraagd. Er is geen formeel contact tussen deze partij en de gemeente.

Nieuws

menu