'Duurzaamste Docent' komt uit de Greidhoeke

Ewoud van der Weide (28) uit Rien, meester van groep 7 en 8 van basisschool It Bynt in Winsum en locatiecoördinator op deze school en op De Opslach in Wommels, is de Duurzame Docent van het jaar in het primair onderwijs.

Doe maar gewoon, dan doe je al duurzaam genoeg – het zou het motto kunnen zijn van Ewoud van der Weide. ,,Ik ben niet een typische wereldverbeteraar, die alleen maar biologisch eet en elektrisch rijdt hoor’’, zegt hij lachend.

Maar hij is natuurlijk niet voor niets uitgeroepen tot Duurzame Docent 2020, een prijs die vanavond officieel wordt uitgereikt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Daar krijgen ook de winnende docenten uit het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs hun onderscheiding.

Teloorgang van de grutto

Van der Weide springt er volgens de jury uit vanwege zijn grote betrokkenheid bij Greidhoekje Goes Onderwijs, een inmiddels afgerond project waarmee leerlingen van It Bynt samen met die van de Romte in Itens, de Stjelp in Baard en de Opslach in Wommels onderzoek deden naar de teloorgang van de grutto in Friesland.

,,In dit project leerden jouw leerlingen veel over hun eigen, lokale omgeving en de biodiversiteit die onze wereld rijk is’’, zo vermeldt het juryrapport. Vooral de insteek om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met duurzame vraagstukken noemt de jury ‘indrukwekkend en vernieuwend’.

Greidhoeke Goes Onderwijs viel al eerder op. Het initiatief, waarbij ook ‘vogelprofessor’ Theunis Piersma betrokken was, won diverse onderwijsprijzen, waaronder de Friese Onderwijsprijs. Van der Weide onderstreept dat het project vooral een gezamenlijke inspanning was van de scholen.

Lees ook | Godman Salvin-medaille voor vogelprofessor Theunis Piersma

Zelf ontdekken

Met drie van de vier scholen wordt nu gewerkt aan een vervolg. ,,Daarbij staat energie centraal’’, vertelt Van der Weide. ,,We beginnen ook nu weer met een simpele vraag: hoe kunnen we de energierekening van de school omlaag krijgen? Vervolgens gaan de leerlingen op onderzoek uit. Hoeveel stroom gebruiken we eigenlijk? En hoeveel energie kost het gebruik van een digibord?’’

Het idee is dat de scholieren straks zelf met aanbevelingen komen om het verbruik van gas, stroom en water te beperken. ,,We preken niet, we laten het de leerlingen onderzoeken’’, aldus de prijswinnaar. ,,Wij pleiten niet voor duurzaamheid, we willen dat ze zelf ontdekken dat het belangrijk is.’’

De verkiezing Duurzame Docent is een initiatief van de Coöperatie Leren voor Morgen. Hierin werken ruim honderd partijen samen die duurzaamheid in het onderwijs nastreven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke